Veşti bune pentru consumatori: Factura medie de energie scade cu 0,5 – 1%

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Veşti bune pentru consumatori: Factura medie de energie scade cu 0,5 – 1%

ANRE a decis menținerea tarifelor reglementate de energie electrică aprobate prin Ordinul 157/2014, precum și reducerea tarifară a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență

Tarifele reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 157/2014, vor fi menţinute ȋn semestrul II 2015, a decis Comitetul de reglementare al ANRE, în şedinţa din 25 iunie.

Menținerea tarifelor reglementate aprobate prin Ordinul 157/2014 va conduce la scăderea prețului mediu de revenire al energiei electrice furnizate la tarife reglementate, ȋn semestrul II 2015 față de semestrul I 2015, cu cca. 1,5 %, scădere datorată reducerii sumelor ce vor fi plătite de clienți pentru componenta de rezervare/abonament (corespunzător creșterii gradului de dereglementare ȋn semestrul II 2015 cu încă 10%), se precizează într-un comunicat al ANRE.

Analiza și calculele de stabilire a coeficientului de indexare a tarifelor reglementate se realizează de ANRE anual/semestrial, conform prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 92/2015.

De asemenea, Comitetul de reglementare a aprobat modificarea Ordinului ANRE nr. 119/2013 privind aprobarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia.

Astfel, în urma evaluării efectuate de ANRE conform prevederilor art. 17 alin. (1) din HG nr. 1215/2009, cu modificările ulterioare, a rezultat o valoare a contribuţiei pentru semestrul II 2015 egală cu 15,82 lei/MWh faţă de valoarea de 18,12 lei/MWh în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015, ceea ce reprezintă o reducere cu 12,7%, informează ANRE.

În consecinţă, menținerea tarifelor reglementate de energie electrică aprobate prin Ordinul 157/2014, precum și impactul reducerii tarifare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență vor conduce la o scădere a facturii medii de energie electrică plătite de consumatorul final cu 0,5 – 1% în semestrul II din acest an, susţin reprezentanţii Autorităţii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *