Veşti bune pentru consumatori: Factura medie de energie scade cu 0,5 – 1%

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Veşti bune pentru consumatori: Factura medie de energie scade cu 0,5 – 1%

ANRE a decis menținerea tarifelor reglementate de energie electrică aprobate prin Ordinul 157/2014, precum și reducerea tarifară a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență

Tarifele reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 157/2014, vor fi menţinute ȋn semestrul II 2015, a decis Comitetul de reglementare al ANRE, în şedinţa din 25 iunie.

Menținerea tarifelor reglementate aprobate prin Ordinul 157/2014 va conduce la scăderea prețului mediu de revenire al energiei electrice furnizate la tarife reglementate, ȋn semestrul II 2015 față de semestrul I 2015, cu cca. 1,5 %, scădere datorată reducerii sumelor ce vor fi plătite de clienți pentru componenta de rezervare/abonament (corespunzător creșterii gradului de dereglementare ȋn semestrul II 2015 cu încă 10%), se precizează într-un comunicat al ANRE.

Analiza și calculele de stabilire a coeficientului de indexare a tarifelor reglementate se realizează de ANRE anual/semestrial, conform prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 92/2015.

De asemenea, Comitetul de reglementare a aprobat modificarea Ordinului ANRE nr. 119/2013 privind aprobarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia.

Astfel, în urma evaluării efectuate de ANRE conform prevederilor art. 17 alin. (1) din HG nr. 1215/2009, cu modificările ulterioare, a rezultat o valoare a contribuţiei pentru semestrul II 2015 egală cu 15,82 lei/MWh faţă de valoarea de 18,12 lei/MWh în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015, ceea ce reprezintă o reducere cu 12,7%, informează ANRE.

În consecinţă, menținerea tarifelor reglementate de energie electrică aprobate prin Ordinul 157/2014, precum și impactul reducerii tarifare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență vor conduce la o scădere a facturii medii de energie electrică plătite de consumatorul final cu 0,5 – 1% în semestrul II din acest an, susţin reprezentanţii Autorităţii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *