Vești bune pentru români. ANRE anunță scăderea bonusului pentru cogenerare cu 9%

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Esential Vești bune pentru români. ANRE anunță scăderea bonusului pentru cogenerare cu 9%

ANRE vine cu vești bune pentru români. Bonusul pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, plătit de toţi consumatorii în facturile finale, va scădea cu 9% în semestrul al doilea al acestui an, de la 15,82 de lei pe MWh, la 14,39 lei pe MWh, se precizează într-un document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

factura_curent_81290400

Transelectrica are de încasat de la producătorii în cogenerare care au accesat schema de sprijin suma de 84,39 milioane lei pentru anul 2015, explică reprezentanţii ANRE.

Sumele plătite producătorilor de energie în cogenerare de înaltă eficienţă (energie electrică şi termică simultan, cu eficienţă de peste 70%) pentru anul trecut au fost recalculate de specialiștii de la ANRE, rezultând că „în urma calificării anuale pentru anul 2015, CNTEE Transelectrica SA are de plătit producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare suma de 27.847.102 lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea bonusului neacordat şi a celui necuvenit”.

„În urma realizării analizei de supracompensare pe perioada de evaluare 01.01.2015-31.12.2015, CNTEE Transelectrica SA, în raport cu producătorii în cogenerare: are de plătit suma de 7.409.020 lei, reprezentând cuantumul de regularizare a antesupracompensării; are de încasat suma de 119.654.840 lei, reprezentând cuantumul de supracompensare”.

Prin urmare, rezultă o scădere, în semestrul II al anului curent, a contribuţiei pentru cogenerare cu aproximativ 9% faţă de nivelul aflat în vigoare în acest moment (o scădere de la 15,82 lei/MWh, la 14,39 lei/MWh), sub rezerva menţinerii valorii datelor considerate în cadrul analizei de ajustare a contribuţiei pentru cogenerare, analiză realizată în decembrie 2015, şi anume: aceleaşi valori pentru energia electrică beneficiară de bonus şi pentru consumul intern de energie electrică, se menționează în documentul ANRE.

Bonusul pentru cogenerare, evidenţiat separat în factura la energia electrică plătită de toţi consumatorii, a fost introdus în anul 2011 pentru a încuraja investiţiile în eficientizarea echipamentelor.Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.