Video Conferința anuală InvesTenergy. Corina Popescu, Vicepreședinte Eurelectric: Avem nevoie de investiții în energie, de un cadru de reglementare care să le stimuleze, trebuie investit și în sectorul de transport, pe partea de clădiri și de industrie

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Esential Video Conferința anuală InvesTenergy. Corina Popescu, Vicepreședinte Eurelectric: Avem nevoie de investiții în energie, de un cadru de reglementare care să le stimuleze, trebuie investit și în sectorul de transport, pe partea de clădiri și de industrie

“Energia în lumină. Acum pentru mâine. Decizii corecte și asumate pentru viitor” a fost tema Panelului de dezbateri al Conferinței anula InvesTenergy, panel moderat de Ion LUNGU, Director Executiv, Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER. În cadrul acestui panel, 12 reprezentanți ai marilor companii și asociații europene au analizat situația actuală din piața de energie, venind cu perceptia din interior, nu numai din exterior.

Să luăm decizii corecte, asumate pentru viitor. Eu cred și sunt convins că deciziile politice trebuie analizate cu actorii pieței pentru că ei sunt cei care trebuie să le transpună în practică și atunci când nu au clare toate elementele și nu sunt cunoscute, putem avea sincope pe parcurs, a precizat Ion Lungu.

Demersurile și îngrijorările Eurelectric în această perioadă delicată(prețuri mari, provocările tranziției energetice)? Cum trebuie ne pregătim pentru viitor?

Corina Popescu este Vicepreședinte Eurelectric, asociația ce reprezintă peste 3.500 de companii de producție, distribuție și furnizare a energiei electrice din Uniunea Europeană. Anul 2021 a fost unul dintre anii cei mai grei pentru piața de energie din Europa și România, cu foarte multe provocări, a spus aceasta, adăugând: „La jumătatea anului a existat un pachet de modificări legislative inițiate la nivelul Uniunii Europene – FIT for 55. Nu suntem obișnuiti să ne uităm oe modul în care se modifică legilslația la nivel european și suntem surprinși de impactul care il are aceasta. Trebuie să fim ancorați. Se prevede modificarea unui număr de directive. Se dorește astfel amendarea directivei de rengenerabile, Europa doreste să aiba ținte mult mai ambițioase pentru reducerea gazelor cu efect de seră, până în 2030 și să atinga neutralitatea pănă în 2050. Se dorește crearea unei infrastructuri de stații de încărcare electrice ce pot avea impact major în dezvoltarea rețelelor de distribuție. De asemenea, să fie revizuite țintele pentru autovehicule mici și mari de CO2. Directiva de taxonomie include, printre altele, si anumite restricții vizând posibilitatea de a finanța anumite investiții în segmentul de producere energie electrica, precum și directiva de eficiență energetică.Tot acest pachet anunță ținte ambițioase ce pot avea efect mare în ce se întâmplă azi în relația cu consumatorul final.”

Potrivit Corinei Popescu, aceste ținte se pot realiza cu un plan de investeții. Eurelectric a identificat cinci factori de succes care să ajute la implementarea acestui pachet. Tintele și subțintele pe fiecare segment in parte să fie cunoscute, aliniate și să existe o corență în aprobarea lor. Poate ne-am grăbit cu decarbonarea la nivel european sau poate nu. La nivelul României, nu ne-am aplecat cu atenție în a analiza aspecte, să îmbunătățim sistemul de taxe. În pretul energiei electrice, partea de taxe este una importantă în factura pe care o plătește un consumator final. Să ne aplecăm asupra acestui sisitem de taxe și astfel să se îmbunătățească partea de acceptare, să ne asigurăm că există suportabilitatea tranziției.

Alt factor de succes: reducerea barierelor și să accelarăm investițiile în segmenentul de producere a energiei. Avem o experiență trista în perioada ăn care am dezvolatt producția de regenerabile, aveam nev de 72 de permise să putem construi un parc fotovoltaic, în timp ce la nivel european procedura era mult simplificată. În plus, este nevoie să punem în mijlocul acestor proiecte partea de electrificare.

Vicepreședintele Eurelectric a subliniat: Avem nevoie de investiții, de un cadru de reglementare care să stimuleze acele investiții, trebuie investit și în sectorul de transport, pe partea de clădiri unde România are foarte mult de recuperat, dar și pe partea de industrie. Peste aceste ținte ambițioase se suprapune și situația actuală, ce se îmtâmplă în piața angro de energie electrică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *