Am avertizat din luna aprilie cum va arăta iarna. În momentul de față, avem două mari probleme. Cea mai importantă problemă, pe care nu vrem s-o recunoaștem este schimbarea fluxurilor de gaze în zona sud-est a Europei, o schimbare care nu a apărut peste noate, ci în 2001 când Gazprom si-a exprimat această tendință și, acum, a pus-o în practică. Cele mai importante puncte – Iscaccea si Medieșu Aurit – nu mai sunt funcționale în urma opririi tranzitului de gaze prin Ucraina. Ca urmare, capacitatea României este mult inferioară acoperirii unui vârf de consum. Având în vedere această schimbare a fluxurilor de gaze, pe plan intern nu ne-am pregătit în acest sens, a semnalat Dumitru Chisăliță, Expert, Președinte Asociația Energia Inteligentă- AEI, la Conferința anuală InvesTenergy.
Al doilea aspect prezentat de Chisăliță este criza din 2000 si ce s-a întâmplat în Europa. „Deficitul de gaze din Europa a fost previzionat pe prognozele din 2000. Trebuia sa citim aceste prognoze de la Bloomberg și alte instituții. Au urmat greșeli tactice ale unor țări. Politica comercială a Gazprom s-a schimbat, era normal să fie așa după pierderile suferite. Astfel, Gazprom a decis să-și crească vânzările de gaze către China și Asia și să nu mai livreze gaze suplimentare. Multe țări au refuzat să cumpere gaze în luna aprilie așteptând gaze mai ieftine. O greșeală. Referitor la Conducta Nord Stream, conform programelor la nivelul Comisiei Europene și Germaniei, s-a stabilit că acest proiect se va încheia în martie 2022. S-au vehiculat informații false”, a explicat Chisăliță, subliniind că „toate aceste elemente clare, reale au fost întoarse pe dos, spuse greșit și au generat speranțe deșarte în România”.

Referitor la atitudinea sa critică, Chisăliță a precizat că își dorește să fie privită în sens constructiv pentru că, de fiecare dată, a venit și cu propuneri, soluții. În România, se vorbește mult în numele consumatorilor și se face foarte puțin. Ca atare, poziționarea AEI, care este în curs să devină Asociație acreditată a Asociației Consumatorilor Europeni, a fost să intensifice legăturile cu consumatorii prin caravana Preț corect la gaze și Academia consumatorilor. Suntem o voce a consumatorilor, a spus președintele AEI.