VIDEO Conferința anuală InvesTenergy. Dumitru Chisăliță, Președinte AEI: În România, se vorbește mult în numele consumatorilor și se face foarte puțin. Am avertizat din luna aprilie cum va arăta iarna

Publicat pe Categorii Actual, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Conferința anuală InvesTenergy. Dumitru Chisăliță, Președinte AEI: În România, se vorbește mult în numele consumatorilor și se face foarte puțin. Am avertizat din luna aprilie cum va arăta iarna

Am avertizat din luna aprilie cum va arăta iarna. În momentul de față, avem două mari probleme. Cea mai importantă problemă, pe care nu vrem s-o recunoaștem este schimbarea fluxurilor de gaze în zona sud-est a Europei, o schimbare care nu a apărut peste noate, ci în 2001 când Gazprom si-a exprimat această tendință și, acum, a pus-o în practică. Cele mai importante puncte – Iscaccea si Medieșu Aurit – nu mai sunt funcționale în urma opririi tranzitului de gaze prin Ucraina. Ca urmare, capacitatea României este mult inferioară acoperirii unui vârf de consum. Având în vedere această schimbare a fluxurilor de gaze, pe plan intern nu ne-am pregătit în acest sens, a semnalat Dumitru Chisăliță, Expert, Președinte Asociația Energia Inteligentă- AEI, la Conferința anuală InvesTenergy.

Al doilea aspect prezentat de Chisăliță este criza din 2000 si ce s-a întâmplat în Europa. „Deficitul de gaze din Europa a fost previzionat pe prognozele din 2000. Trebuia sa citim aceste prognoze de la Bloomberg și alte instituții. Au urmat greșeli tactice ale unor țări. Politica comercială a Gazprom s-a schimbat, era normal să fie așa după pierderile suferite. Astfel, Gazprom a decis să-și crească vânzările de gaze către China și Asia și să nu mai livreze gaze suplimentare. Multe țări au refuzat să cumpere gaze în luna aprilie așteptând gaze mai ieftine. O greșeală. Referitor la Conducta Nord Stream, conform programelor la nivelul Comisiei Europene și Germaniei, s-a stabilit că acest proiect se va încheia în martie 2022. S-au vehiculat informații false”, a explicat Chisăliță, subliniind că „toate aceste elemente clare, reale au fost întoarse pe dos, spuse greșit și au generat speranțe deșarte în România”.

Referitor la atitudinea sa critică, Chisăliță a precizat că își dorește să fie privită în sens constructiv pentru că, de fiecare dată, a venit și cu propuneri, soluții. În România, se vorbește mult în numele consumatorilor și se face foarte puțin. Ca atare, poziționarea AEI, care este în curs să devină Asociație acreditată a Asociației Consumatorilor Europeni, a fost să intensifice legăturile cu consumatorii prin caravana Preț corect la gaze și Academia consumatorilor. Suntem o voce a consumatorilor, a spus președintele AEI.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *