VIDEO, Conferința InvesTenergy. Niculae Havrileț, Director General DEER: Întâmpinăm greutăți în ce privește achiziția energiei pentru acoperirea consumului propriu. Dacă anul viitor nu vom avea o altă abordare a acoperirii costurilor privind achiziția energiei electrice pentru CPT, atunci companiile de distribuție vor avea dificultăți financiare

Publicat pe Categorii Actual, Esential, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO, Conferința InvesTenergy. Niculae Havrileț, Director General DEER: Întâmpinăm greutăți în ce privește achiziția energiei pentru acoperirea consumului propriu. Dacă anul viitor nu vom avea o altă abordare a acoperirii costurilor privind achiziția energiei electrice pentru CPT, atunci companiile de distribuție vor avea dificultăți financiare

Situția de pe piața energiei și, în special, din punct de vedere al siguranței alimentării cu energie a consumatorilor este una specifică de iarnă. Distribuție Energie Electrică România este o companie nou înființată prin fuziunea celor trei distribuții ale grupului Electrica, este operatorul de distribuție care acoperă cea mai mare suprafață din teritoriul României, cu 4 milioane consumatori, a declarat Niculae Havrileț, Director General DEER, la Conferința anuală InvesTenergy.

Provocările în fața distribuțiilor de energie sunt multiple: digitalizare, smart grid, smart metering. Iată că acum câteva zile Comisia Europeană a anunțat, prin ANRE, că până în 2027 toate contoarele să fie înlocuite. Cuplarea piețelor implică compatibilizarea sistemelor de măsurare.Schimbarea furnizorului este o problemă, în acest moment, din cauza citirii contoarelor Practic, introducerea smart metering în masă este o politică necesară, a precizat Havrileț.

Potrivit acestuia, DEER a aplicat un program de investiții de 300 milioane euro, susținut de Banca Europeană de Investiții, printr-un împrumut de 210 milioane euro, la care se adaugă 90 milioane euro programe finanțate din surse proprii. Aceste programe vizează dezvoltarea unor zone compacte în care vor fi implementate proiecte de smart grid și smart metering, în zona Brașov, Târgu Mureș și Galați, în cartiere dens populate. De asemenea, DEER are ca obiectiv creșterea capacității de distribuție în zonele muntoase, în Maramureș și Harghita.

„Întâmpinăm greutăți în ce privește achiziția energiei pentru acoperirea consumului propriu. Deși compania nu a depășit procentul de pierderi tehnologice aprobate, avem o mare problemă din punct de vedere al finanțării. Dacă anul viitor nu vom avea o altă abordare a acoperirii costurilor privind achiziția energiei electrice pentru CPT, atunci companiile de distribuție vor avea dificultăți financiare, care se vor propaga, cu riscul neatrageriii unor fonduri europene nerambursabile ce reprezintă un ajutor pentru facturile consumatorilor”, a precizat Niculae Havrileț.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *