VIDEO Conferința InvesTenergy. Ondrej SAFAR, Country Manager, Grupul CEZ în România: Sectorul energetic şi modul în care noi ca oameni folosim energia se va schimba în mod semnificativ pe viitor

Publicat pe Categorii Actual, Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Conferința InvesTenergy. Ondrej SAFAR, Country Manager, Grupul CEZ în România: Sectorul energetic şi modul în care noi ca oameni folosim energia se va schimba în mod semnificativ pe viitor

“Sectorul energetic şi modul în care noi ca oameni folosim energia se va schimba în mod semnificativ pe viitor. Şi nu mă refer doar la sectorul energetic, ci la toată energia pe care o folosim în cadrul sectorului energetic”,  a declarat  Ondrej SAFAR, Country Manager, Grupul CEZ în România, la Conferința anuală InvesTenergy.

“Şi acel viitor se referă la decarbonare ceea ce înseamnă, pe de o parte, toată partea de producţie de energie care generează emisiile care vor fi înlocuite de noi surse care nu vor mai produce emisii. Toate celelalte surse de energie sau toată energia pe care o folosim, ca de exemplu maşini, precum şi multe altele, toate acestea vor fi înlocuite de ceva ce nu va produce emisii şi va fi energie curată”, a complet el, cu precizarea că „toate acestea vor aduce o creştere a consumului de energie electrică, consum din acele surse de energie curată”. 

Traducere: Vocea aparține interpretului Luminița Durău

Cealaltă tendinţã care va fi foarte importantă va fi descentralizarea ceea ce înseamnă că toată această producere de energie va fi mai aproape de locul în care va fi consumată. Prin urmare, sectorul energetic se va descentraliza în mod semnificativ astfel încât vor exista mult mai mulţi actori care vor fi la nivel local, care vor rezolva nevoile fiecăruia dintre consumatori şi pentru ca toate acestea să devină realitate, o componentã foarte importantă o constituie digitalizarea, a prezentat Safar.

Şi digitalizarea constituie instrumentul care face toate aceste sisteme viitoare complicate ale sistemului energetic să funcţioneze pe de-o parte, iar pe de altă parte digitalizarea este de asemenea foarte importantă pentru a creşte calitatea serviciului pe care îl oferim,  a subliniat reprezentantul CEZ Romania.

Potrivit  lui Safar, dacă discutăm despre digitalizare, atunci discutăm despre două direcţii: una se referă la pregătirea pentru viitor, pregătirea pentru această revoluţie din sector însă, în acelaşi timp, este foarte important să creştem calitatea reţelei, să creştem experienţa clientului faţă de serviciul folosit. Discutăm despre sisteme, despre administrarea reţelelor, despre sisteme care se reparã autonom, de exemplu dacă acum cinci ani am fi avut o întrerupere în alimentarea cu energie electrică noi ar fi trebuit să trimitem electricienii care trebuiau să conducă ore întregi pentru a depista locul în care s-a produs defecţiunea în reţea, pe când în cazul reparaţiei autonome poţi rezolva asta în câteva secunde. Senzorii ştiu exact unde este problema, pot trimite semnale privind problema şi pot face topologia reţelei diferită şi pot continua alimentarea cu energie în câteva secunde. Acesta este viitorul şi acest aspect va fi foarte important.

În ceea ce priveşte situaţia actuală, Ondrej Safar susține că aceasta accelerează tranziţia energetică pentru faptul că preţul energiei creşte, volatilitatea preţurilor creşte şi noi avem multe discuţii cu clienţii noştri. Este posibil ca mulţi clienţi să înceapă să se gândească la producerea proprie de energie şi să facă investiţiile necesare de-a lungul anilor. Aceste schimbări îi determină să facă acest pas şi ceea ce am discutat ca fiind viitorul care ar putea veni, situaţia actuală îl va aduce mai repede decât ne-am aşteptat acum un an sau doi ani, a spus el.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *