VIDEO Daniela DĂRĂBAN, ACUE: Operatorii de distribuție vor face tot ce este posibil în ce privește investițiile, în limita cadrului de reglementare

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Daniela DĂRĂBAN, ACUE: Operatorii de distribuție vor face tot ce este posibil în ce privește investițiile, în limita cadrului de reglementare

Operatorii de distribuție vor face tot ce este posibil în ce privește investițiile,  în limita cadrului de reglementare. Este de discutat însă despre cum stabilim aceste limite ale cadrului de reglementare. Practic, avem aceeași problemă, în mod constant. De fiecare dată când vorbim despre ce avem de făcut, lipsește coerența. Vorbim de miliarde de euro investiții în diferite proiecte de producție a energiei. Toate aceste miliarde se vor dovedi a fi eficiente dacă pot să ajungă într-un mod cât mai eficient și la clienți și vor ajuta, bineînțeles, transformarea de care avem nevoie în industrie, pentru că acesta este scopul final, până la urmă, al tranziției. Trebuie să fim coerenți pe lanțul decizional și atunci limitele cadrului de reglementare trebuie să fie stabilite în concordanță cu dorința României de a îndeplini anumite ținte”,  a declarat Daniela Dărăban, Directorul executiv al ACUE, în cadrul conferinței anuale InvesTenergy cu tema”PREȚuim Energia viitorului”.

Dărăban a insistat că România are nevoie de decizii informate, bazate pe date și analize, pentru a valorifica potențialul energetic. „În Stategia energetică și PNIESC sunt incluse ținte foarte ambițioase dar care nu sunt susținute de cadrul de reglementare aprobat pentru următorii 5 ani, în condițiile în care sunt absolut necesare investiții masive în rețelele de distribuție a energiei”.

În privința suportabilității prețurilor pentru consumatori, directorul ACUE a spus că este normal pentru reglementatorul pieței să aibă această preocupare și să se asigure de sustenabilitatea investițiilor, dar nimeni nu recomandă ca politicile și protecția socială să se facă prin tarifele reglementate. ”Nu este recomandat ca politicile și protecția socială să se facă prin tarifele reglementate, există disponibile alte instrumente de sprijin. Vor fi fonduri europene disponibile, estimate la 5-6 miliarde de euro, fonduri care pot sprijini într-o bună măsură consumatorii vulnerabili, prin măsuri de sprijin dedicate”.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *