VIDEO InvesTenergy. Lorant ANTAL, Președintele Comisiei pentru Energie din Senat: Venim cu un proiect legislativ extrem de important privind prosumatorii

Publicat pe Categorii Esential, Info, Info Legislativ, Regenerabile, Semnal, Solar, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO InvesTenergy. Lorant ANTAL, Președintele Comisiei pentru Energie din Senat: Venim cu un proiect legislativ extrem de important privind prosumatorii

Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat are în dezbatere un proiect legislativ privind prosumatorii, care aduce trei modificări esenţiale pentru statutul şi drepturile acestora, a anunţat preşedintele Comisiei, Lorant Antal, la Conferința InvesTenergy 2023, cu tema:”Investim și acționăm responsabil în Energie”.

„Dezbatem, la Senat, un proiect legislativ extrem de important privind prosumatorii. Am depus o iniţiativă legislativă înainte să se termine sesiunea parlamentară din vară, care aduce trei modificări, zic eu, esenţiale la statutul şi drepturile prosumatorilor. Primul punct: acel termen de 24 de luni care este astăzi definit pentru decontarea surplusului de energie electrică să îl reducem la o decontare lunară. Deci, dacă doreşte prosumatorul să facă această decontare a surplusului să poată să o facă lunar. Al doilea punct sau a 2-a modificare, zic eu, extrem de importantă: în acea condiţie în care un prosumator are acelaşi furnizor de energie electrică şi gaze naturale, din surplusul produs de energie electrică, din valoarea surplusului de energie electrică, să poată să deconteze factura de gaze naturale. Iar a treia modificare se referă la, am numit-o noi, donarea surplusului de energie electrică la spitale, aşezăminte culturale sau chiar şi membri ai familiei lor. Tot aşa, cu condiţia să aibă acelaşi furnizor de energie electrică. Până la urmă, nu este o donare propriu-zisă, ci este redirecţionarea surplusului de energie electrică produs de prosumatori”, a explicat Antal, la conferinţa InvesTenergy.

„Am amânat dezbaterile pentru această săptămână pentru ca fiecare parte legată să aibă punctul de vedere – ANRE, toate asociaţiile reprezentative – şi acele modificări care au fost sau obiecţiile care ne-au fost aduse le-am luat în considerare şi am ajustat amendamentele, să putem să dăm un raport de admitere la această iniţiativă legislativă şi să fie votată în plenul Senatului”, a adăugat Lorant Antal.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *