- Hidroelectrica și-a afirmat în ultimii ani intenția de a-și păstra interesele în zona energiei regenerabile, păstrarea etichetei de companie verde 100%. Interes pentru investiții în parcuri eoliene onshore și offshore, parcuri fotovoltaice, producția de electricitate pe bază de biomasă, producția de hidrogen prin hidroliză, dezvoltarea de rețele de e-mobility
Hidroelectrica are planuri foarte mari și ambițioase pentru următorii 5 ani, și-a planificat investiții de 26 miliarde lei până în 2025. Directoratul convoacă acționarii, în ședința AGEA programată pentru 15 iunie, să aprobe strategia investițională actualizată a companiei.
România are nevoie urgentă de noi capacități de producție. Hidroelectrica are atât puterea financiară de a susține proiecte ample de investiții, cât și dorința de a acționa în acest sens, know-how-ul și specialiștii, se specifică în strategie. Este nevoie așadar de acordul acționarilor – statul roman, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri şi Fondul Proprietatea – pentru a demara marile investiții la Hidroelectrica.
“Compania și-a afirmat în ultimii ani intenția de a-și păstra interesele în zona energiei regenerabile, păstrarea etichetei de companie verde 100% aflându-se în centrul valorilor societății. În acest spirit, toate proiectele de dezvoltare au ca punct de convergență tehnologiile ecologice și sustenabile de producție. Acestea, deși sunt în bună parte destinate zonei hidro și amenajării potențialului hidrografic național, nu se limitează aici. Societatea este interesată de investiții în parcuri eoliene onshore și offshore, parcuri fotovoltaice, producția de electricitate pe bază de biomasă, producția de hidrogen prin hidroliză, dezvoltarea de rețele de e-mobility. Toate acestea, cuplate cu implementarea celor mai moderne și sigure sisteme informatice vizează transformarea structurală și consolidarea astfel încât compania să devină un campion românesc și regional al tranziției către o energie curate”, se precizează în Strategia investițională actualizată.
Investițiile totale sunt împărțite astfel: 17,93 miliarde lei în proiecte hidroenergetice noi de 713,62 MW, 3,005 miliarde lei în proiecte de retehnologizare și modernizare și 5,104 miliarde lei în proiecte noi de diversificare a portofoliului de afaceri, ce conduc la punerea în funcţiune de capacităţi noi de producţie cu o putere instalată totală de peste 655 MW și o producţie medie anuală de circa 1.763,92 GWh/an.
Proiectele Hidroelectrica de producere a energiei electrice din surse regenerabile eoliană și solară, după cum sunt prezentate în strategie:
- Capacităţi de producere a energiei electrice din surse eoliene on-shore cu o putere instalată totală cuprinsă între 300 MW și 500 MW, funcţie de rezultatul studiilor de fezabilitate Proiectul are o valoare estimată de cca. 1.872.000 mii lei (la o putere instalata de 300MW), cu o energie medie anuală estimată de 683.28 GWh/an. Termenul estimat de punere în funcțiune este anul 2025;
- Capacităţi de producere a energiei electrice din surse eoliene off-shore cu o putere instalată totală cuprinsa între 300 MW și 500 MW, funcţie de rezultatul studiilor de fezabilitate Proiectul are o valoare estimată de cca. 2.880.000 mii lei (la o putere instalata de 300MW), cu o energie de medie anuală de aprox 998.64 GWh/an. Termenul estimat de punere în funcțiune este anul 2026.
Proiectul eolian off-shore va demara în baza rezultatelor unui studiu privind potențialul de producție de energie eoliană prin intermediul dezvoltării unor parcuri de profil instalate în sectorul românesc al Mării Negre, în condițiile în care până în prezent nu a fost analizată această oportunitate la nivel national, se precizează în startegie.
Compania va demara studii de fezabilitate, având în vedere o finanțare europeană nerambursabila de cca. 50%, sau utilizarea unor scheme de sustinere specifice investitiilor in energie verde.
- Capacităţi de producere a energiei electrice din surse solare cu o putere instalată totală de cca. 50 MW-100MW. Proiectul are o valoare estimată de cca. 193.500 mii lei (la o putere instalata de 50MW), cu o energie medie anuală de aprox. 80 GWh/an. Termenul estimat de punere în funcțiune este anul 2023.
Hidroelectrica este interesată și de realizarea unei centrale de producție de energie pe baza de biomasă lângă centrala Porțile de Fier I. Materia prima utilizata va utiliza masa lemnoasă colectată de pe luciul apei, înclusiv a celei acumulate la nivelul grătarelor montate la Centrala Porțile de Fier I și la centralele hidroelectrice din apropiere. Proiectul are o valoare estimată de cca. 81.600 mii lei, cu termen estimat de punere în funcțiune anul 2023.
În plan este și realizarea unui proiect de mobilitate (E-mobility) bazat pe energie verde, constând în realizarea unei reţele de staţii de alimentare pentru mașinile electrice la nivel national. Se dorește schiziţia de automobile electrice pentru flota companiei din Bucureşti şi de pe teritoriul celor 7 sucursale teritoriale. Obiectivul general al proiectului vizează amenajarea
de stații de încărcare pentru vehicule electrice în parcările sediilor Sucursalelor şi Uzinelor Hidroelectrice, centralelor hidroelectrice amplasate oportun, dar și ale instituțiilor publice (primării, consilii județene) sau în punctele inter modale din țară (aeroport, gări, spaţii puse la dispoziţie de către colaboratorii Hidroelectrica în acest proiect, etc).
Proiectul implică realizarea de stații de reîncărcare pe teritoriul țării, care vor fi amplasate pe culoarul TEN-T, sprijinind astfel dezvoltarea transportului ecologic şi interconectarea cu restul Europei, în proximitatea centralelor hidroelectrice și a sucursalelor, precum și în București și orașele aflate pe culoar.
Pe parte de cercetare – dezvoltare, societatea se va implica în următoarele proiecte cu potențial inovativ:
- Stand experimental pentru testarea şi dezvoltarea turbinelor hidraulice, proiect în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara;
- Soluții de stocare a hidrogenului pentru utilizare în mijloacele de transport propulsate cu hidrogen. Realizarea unui studiu de fezabilitate cu privire la acest proiect, care reprezintă o soluție viabilă pentru atingerea țintelor de decarbonizare (deep decarbonisation UE 2050), creșterea flexibilitatii sistemului energetic și creșterea capacității de înmagazinare a energiei curate;
- Producția de hidrogen “verde” la scară largă în Europa de Sud-Est, folosind energie verde (hidro, eoliană și solară);
- Transportul hidrogenului pe Dunăre către utilizatori din țările Programului Transnaţional Dunărea Interreg;
- Implementarea infrastructurii necesare pentru utilizarea hidrogenului în statele membre participante, de-a lungul Coridoarelor Rețelei trans-europene de transport (TEN-T). Proiectul propune realizarea unei secții de electroliză (Hidrogen prin electroliză) în apropierea malului Dunării (o posibilă locație este Drobeta Turnu Severin). Aceasta urmează să utilizeze energia în perioada de prețuri scăzute (vânt, soare) pentru obținerea hidrogenului și stocarea acestuia la temperatură scazută. Resursa astfel obținută urmează a fi transportată pe sectorul de Dunăre integrată transnațional (Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania) către consumatori finali: industria oțelului, auto și căile ferate, rafinare,etc.
Totodată, se are în vedere realizarea unui Centru de Cercetare-Inovare în vederea implementării de tehnologii noi pentru eficientizarea funcţionării echipamentelor energetice deţinute, precum şi a unei noi politici de abordare a proiectării, cercetării, inovării la nivelul companiei în domeniul resurselor regenerabile de energie. Acest centru care va include şi un laborator de simulare pentru pregătirea de specialitate a salariaților companiei
Prin implementarea strategiei investiționale și în calitate de societate ale cărei acțiuni vor fi tranzacționate pe piața reglementată, Hidroelectrica nu numai că se se va alatura unui grup select de producători de energie electrică din Europa (Verbund, EDP, EoN, Endesa, Enel, Fortum, Iberdrola, Innogy, Uniper, CEZ), ci va putea fi comparabilă ca anvergură și importanță, concurând cu aceștia, de la egal la egal într-o piață comună, europeană, se concluzionează în Strategia investițională a companiei.