“România va extrage gaze din Marea Neagră la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027. Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar urma să fie puse în funcţiune în anii 2030 şi 2031”, a punctat Virgil Popescu, prezentându-și bilanțul activității de ministru al Energiei, într-o conferinţă de presă organizată la final de mandat.
„Listarea Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie românească, este în linie dreaptă. Societatea are active de 56 de miliarde de lei, a depăşit chiar şi OMV Petrom. Sunt convins că va fi un real succes. Ceea ce trebuie spus, pentru că nu vreau să se speculeze, este că statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are, ci Fondul Proprietatea îşi listează probabil întreaga participaţie pe care o are. O listează pe bursă, dar nu va putea lista sub 15%, pentru că aşa a aprobat Adunarea Generală a Acţionarilor. Mi-e greu să cred că nu există cerere în piaţă, dar tot teoretic vă pot răspunde că, în momentul în care 19% se va regăsi pe Bursă, o parte se duce către alţi acţionari, o parte rămâne la Fondul Proprietatea pe Bursă. Asta înseamnă că 19,9% din Hidroelectrica este pe Bursă”, a declarat Virgil Popescu.
„Probabil, în cursul săptămânii viitoare, o să vedeţi anunţuri cu privire la decizia de investiţie pentru gazele din Marea Neagră. Cele două mari companii, Romgaz şi OMV Petrom, vor începe investiţiile în Marea Neagră. La sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027, România va extrage gaze din Marea Neagră şi vorbim de gaze mai mult decât putem consuma. România va deveni, practic, furnizor de securitate, un jucător pe piaţa regională a gazelor naturale. Sunt mândru, pentru că Romgaz a devenit al doilea mare producător din Europa de gaze naturale şi sunt convins că Romgaz are capacitate, după extracţia gazelor Mare Neagră, să devină primul producător de gaze naturale din Europa”, a mai spus Popescu.
În ce privește reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, acestea ar urma să fie puse în funcţiune în anii 2030 şi 203, potrivit fostului ministru al Energiei. România intră în linie dreaptă cu construcţia acestor reactoare şi în 2029, cel târziu, termenul pentru punerea în funcţiune a reactorului modular, 2030 reactorul 3, şi 2031 reactorul 4 de la Cernavodă. Asta înseamnă independenţa energetică a României, a precizat Popescu.