Răzvan Nicolescu, Senior Expert Deloitte: “Legarea fiscalității în sectorul de petrol și gaz de Bursa de la Viena este o mare GREȘEALĂ! O astfel de decizie va genera creșteri de prețuri și scăderi ale producției autohtone/creșteri de importuri din Rusia”
„Investitorii trebuie să știe ce au de facut, ce decizie vor lua pentru investițiile pe 2019 și anii ce urmează. Avem responsabilitatea de a asigura predictibilitatea și stabilitatea cadrului legislativ. Daca statul introduce un regim fiscal, trebuie să garanteze că acesta nu se va schimba pe durata acordurilor petroliere. Nu ne putem juca cu investițiile mari”, a declarat Virgil Popescu, Vicepreședinte al Comsiei de Industrii și Servicii, Camera Deputaților, la Conferința anuală InvesTenergy.
Referindu-se la Legea off shore, un proiect controversat, care a suferit numeroase modificări, materializate în patru variante, Popescu a semnalat o problemă cu un amendament, a dispărut o virgulă dintr-o eroare materială. „Fără virgula respectivă se poate înțelege că titularii de acorduri petroliere aflate în curs de executare vor plăti redevențe și se aplică regimul fiscal din acordurile existente la data în vigoare a legii, ceea ce nu este normal. Textul corect este că se aplică redevențe existente , introduse de prezenta lege. Trebuie să rezolvăm această eroare. Toți colegii din Comisie au semnat o adresă, prin care sesizăm Biroul Permanent să îndreptăm situația creată de eliminarea virgulei. Există două posibilități: Guvernul să vină cu o ordonanță de urgență sau să venim noi cu o nouă lege, de interpretare a articolului în cauză, ca să știe investitorii ce au de făcut pentru investițiile pe 2019”, a afirmat Virgil Popescu, apreciind că, se poate îndrepta eroarea până cel târziu în luna ianuarie a anului viitor, dacă există voință politică.
O altă anomalie sesizată de deputatul Virgil Popescu în legea ogffshore face referire la prețul de referință stabilit de ANRM pentru gazele românești ce ţine cont de cotaţiile de la bursa CEGH Viena (Baumgarten). Astfel, a ajuns să fie cu 30% mai mare față de prețul de vânzare a gazelor în România. „Ceea ce înseamnă că consumatorul român plătește diferența, este defavorizat față de consumatorul european. Pune companiile românești în inferioritate. Am cerut Consiliului Concurenței să analizeze acest aspect, dcaă pretul de referință al gazelor, stabilit arbitrar, nu aduce distorsiuni în piață”, a precizat Vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii.
“Legarea fiscalității în sectorul de petrol și gaz de Bursa de la Viena este o mare GREȘEALĂ! O astfel de decizie va genera creșteri de prețuri și scăderi ale producției autohtone/creșteri de importuri din Rusia”, apreciază, la rândul său, Răzvan Nicolescu, Senior Expert Deloitte, pe pagina sa de facebook.
Cei doi producători de gaze din România, Petrom şi Romgaz, vor fi obligați să plătească şi mai mulţi bani către bugetul de stat, în condiţiile în care parlamentarii discută despre modificarea sistemului de taxare a gazelor naturalale, scrie e-nergia.ro. Impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, instituit în 2013, urmează să se aplice şi el la preţul de referinţă al gazelor de pe piaţa spot din Austria, nu la preţul efectiv cu care vând pe piaţa românească Petrom şi Romgaz gazele pe care le scot din România.
Citește mai mult pe E-nergia.ro