Virgil Popescu în Parlament: CE Oltenia și CET-urile nu vor mai fi supraimpozitate. Se corectează amendamentul din OUG 118

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Virgil Popescu în Parlament: CE Oltenia și CET-urile nu vor mai fi supraimpozitate. Se corectează amendamentul din OUG 118
  • Măsurile de plafonare,  compensare și amânare la plată pentru consumatorii vulnerabili vor intra în vigoare de la 1 noiembrie
  • Furnizorii sunt asigurați că își vor primi banii în termenul legal de 30 de zile

Producătorii de energie pe bază de combustibili fosili nu vor fi supraimpozitați. Am venit cu o corecție a acestui amendament, să excludem producătorii de energie electrică  pe bază de combustibil fosil – CET-urile și CE Oltenia – care au costul de producție mai mare de 450 lei/MWh, a precizat Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, anunțând că s-a făcut o corecție la proiectul de lege privind apropbarea OUG 118/2021 la Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputaților.  Vor intra Hidroelectrica și Nuclearelectrica care au costuri de producție mai mici, a spus Popescu.

OUG 118 instituie un impozit de 80% aplicat pe veniturile obținute de  producătorii de energie electrică pentru prețuri de vânzare mai mari de 450 de lei/MWh, pe perioada de iarnă.

Măsurile prevăzute în OUG 118: plafonare,  compensare și amânare la plată pentru consumatorii vulnerabili vor intra în vigoare de la 1 noiembrie. Actul normativ se va aproba în plenul Camerei Deputaților de astăzi, ori în plenul de mâine, astfel încât la 1 noiembrie să fie funcțională și să beneficieze de ea atât consumatorii casnici, cât și întreprinderile mici și mijlocii, profesiile liberale, spitalele, unitățile de învățământ, furnizorii de servicii speciale, ONG-urile. Cred că vom găsi o soluție de comun acord în așa fel încât absolut toți pe care i-am menționat să poată beneficia de plafonare și compensare, a declarat Virgil Popescu.

El îi asigură pe furnizorii că își vor primi banii în termenul legal de 30 de zile, stipulat în actul normativ. Ulterior celor 30 de zile se pot reface calcule, iar dacă vor fi greșeli se rezolvă, a precizat Virgil Popescu.

Legea poate fi oricând modificată, în termn de 5 luni de zile. O adaptăm noilor modificări, a mai spus el.

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților dezbat astăzi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.