Virgil Popescu: România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american până în 2030 pentru a contracara criza climatică! Acord de cooperare SNN – NuScale Power

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Virgil Popescu: România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american până în 2030 pentru a contracara criza climatică! Acord de cooperare SNN – NuScale Power

România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică!, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu, la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră.

Cosmin Ghiță – CEO SNN și John L. Hopkins – CEO – NuScale Power au semnat astăzi Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.

Drept urmare țara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curată, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est!, a precizat Popescu.

O centrală NuScale cu 6 module de 462 MWe ar preveni emiterea a peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an (în comparație cu cărbunele) – echivalentul cu scoaterea de pe drum a 6,6 milioane de mașini timp de un an, creând în același timp locuri de muncă locale și beneficii pentru industrie, a declarat Virgil Popescu. Scopul este de a plasa SMR pe amplasamentele existente ale centralelor pe cărbune, obținând reducerea emisiilor de carbon.

În cadrul acestui acord, NuScale va sprijini Nuclearelectrica în evaluarea acestei tehnologii și, împreună, cele doua companii vor adopta măsurile pentru dezvoltarea unei centrale NuScale cu 6 module, 462 Mwe, cel mai devreme la nivelul anilor 2027/2028. O centrală NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1500 de locuri de muncă pe perioada construcției, 2300 locuri de muncă în manufacturare și va evita eliberarea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

Decarbonare fără energie nucleară nu se poate și SMR-urile sunt soluția!, a punctat ministrul.

Nou parteneriat între România și SUA pentru pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România

Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm și Ministrul Energiei Virgil Popescu anunță încheierea unui nou parteneriat comercial între NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica, care a fost semnat astăzi în marja celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow, Scoția.

Noul acord are potențialul de a avansa implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa în România până la sfârșitul deceniului și ar putea poziționa România ca un potențial hub pentru producția SMR în regiune.

Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră  până în 2027/2028. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la atingerea țintelor asumate de România de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune până în 2032 și va sprijini în continuare parteneriatul strategic SUA-România privind desfășurarea energiei nucleare civile.

„Statele Unite consideră energia nucleară o tehnologie esențială în efortul global de reducere a emisiilor, extinderea oportunităților economice și, în cele din urmă, combaterea schimbărilor climatice”, a spus secretarul Granholm. „Încurajăm și sprijinim dezvoltarea SMR de zeci de ani și este extrem de îmbucurător să sărbătorim această etapă importantă pentru România pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele climatice.”

„Salut și încurajez acest nou parteneriat pe tehnologia SMR cu NuScale”, a spus ministrul Energiei Popescu. „Ne propunem să dezvoltăm primul SMR până în 2030 pentru a ne îndeplini cererea critică de energie și obiectivele ecologice, pentru a asigura un viitor de calitate pentru generațiile viitoare. Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă!”

“Pentru ca România are în plan diversificarea portofoliului energetic și atingerea țintelor climatice, tehnologia avansată a NuScale este soluția sigură, economică și scalabilă perfectă”, a spus John Hopkins, Președintele și Directorul General al NuScale Power. “În timp ce liderii globali accentuează cât de important este acest moment în adresarea schimbărilor climatice, tehnologia SMR a NuScale nu doar că reprezintă o cale ca România să își atingă angajamentul față de țintele climatice, dar este, de asemenea, un mijloc de a crește economia locală. NuScale este încântată să lucreze cu Nuclearelectrica și să demostreze multiplele beneficii pe care tehnologia noastră le va aduce.”

“Nuclearelectrica este mândră să fie un inițiator, valorificându-si experiența în operare la standarde de excelență și una dintre cele mai performante centrale nucleare la nivel global, în dezvoltarea primelor reactoare modulare în Europa, o sursă de energie care este 100% fără emisii de CO2, care va reduce amprenta de mediu și care ne va sprijini în atingerea țintei de zero emisii.  În același timp, vom forma o nouă generație de ingineri care vor beneficia de cei 25 de ani de experiență pe care Nuclearelectrica îi are și de tehnologia inovatoare SMR a NuScale. Este o perioadă optimă să contribuim la viitorul energetic și să lăsăm o moștenire curată generațiilor care vin”, a afirmat Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

SMR și alte tehnologii nucleare avansate vor permite țărilor să genereze mult mai multă energie fără emisii de carbon la costuri mai mici pentru a revitaliza industria energiei nucleare la nivel mondial. Departamentul de Energie al SUA a investit peste 400 de milioane de dolari din 2014 pentru a accelera dezvoltarea și implementarea SMR-urilor.

Înlocuirea centralelor pe cărbune cu SMR poate ajuta comunitățile românești și lucrătorii din fabrici să participe la tranziția către energia verde, continuând în același timp să ofere beneficii economice locale. Această strategie servește drept catalizator pentru implementările în alte țări ale Inițiativei Celor Trei Mări care încearcă să decarbonizeze și consolidează în continuare parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România, se precizează într-un comunicat al Ministerului Energiei.

România plănuiește să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și să reducă dependența de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producția de energie fără emisii a țării va avea un rol esențial în realizarea aceste obiective de decarbonizare și asigurarea tranziției energetice către o economie fără carbon.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *