La Vişegrad, în cadrul Conferinței anuale a Asociaţiei Traderilor de Energie Electrică şi Gaze Naturale din Ungaria(HETA), s-au dezbătut cauzele care au condus la volatilitatea foarte mare a preţurilor la energia electrică. Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România –AFEER, Ion Lungu, a participat la lucrările conferinței. La eveniment au fost prezenți reprezentanţii unora dintre cele mai importante instituţii la nivel european şi mondial, respective: economistul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), László Varró; ofiţerul pentru politici al DG Energy, András Hujber; şeful departamentului pentru piaţă al ENTSO-E, Zoltán Gyulay; unul dintre membrii conducerii EFET (The European Federation of Energy Traders –Federaţia Europeană a Traderilor de Energie), Jan Haizmann etc.
Una dintre problemele majore care s-a dezbătut în cadrul evenimentului s-a referit la volatilitatea preţurilor cu care s-au confruntat anul trecut toate ţările din zonă. În opinia reprezentantului României, Ion Lungu, “volatilitatea preţurilor, care s-a manifestat atât pe piaţa spot, cât şi forward, a fost cauzată, în principal, de vremea extrem de rece de la începutul anului trecut, precum şi de seceta din vară (care a determinat diminuarea debitelor râurilor şi, în special, a fluviului Dunărea), fenomene ce s-au manifestat în toată regiunea şi care au condus la creşterea cererii de energie electrică şi gaze naturale”.
În aceleaşi perioade şi din aceleaşi cauze, producţia din surse regenerabile a fost şi ea uşor mai scăzută. Astfel, pe fondul creşterii cererii, oferta a scăzut, ceea ce a condus la creşterea impresionantă a preţului energiei electrice. În plus, în România au fost şi unele declaraţii mai neinspirate ale autorităţilor, care au creat o stare de nesiguranţă şi care au pus o presiune în plus pe preţ.
Totuşi, volatilitate există în orice situaţie. Deşi nu este cel mai dorit lucru, pentru traderi poate fi un prilej de a creşte volumul tranzacţiilor, dar şi de a stabiliza piaţa, prin creşterea lichidităţii şi egalizarea preţurilor.
Un alt subiect intens dezbătut l-a reprezentat rolul producției interne de energie electrică și al comerțului transfrontalier în domeniul securității aprovizionării. Cei prezenţi au fost de acord că, în asigurarea siguranţei alimentării, rolul primordial îl are, în prezent, în ceea ce priveşte energia electrică, producţia internă. Dar, comerţul transfrontalier este foarte important şi poate ajuta la o utilizare mai eficientă a resurselor, afirmă președintele AFEER.
Reprezentantul ENTSO-E, Zoltán Gyulay, a subliniat că este important să se aibă în vedere şi factorul de solidaritate, atunci când o ţară ajunge într-o situaţie dificilă. De remarcat, în privinţa gazelor naturale, pentru asigurarea siguranţei în livrări, important este să existe cât mai multe surse de aprovizionare, precum şi cât mai multe rute de transport.