Volintiru: Romgaz  nu va da gaz pe datorie la iarnă. Va plăti dividendele speciale

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Volintiru: Romgaz  nu va da gaz pe datorie la iarnă. Va plăti dividendele speciale
  • Profitul la 9 luni a scăzut cu 14%

Romgaz nu va da gaz pe datorie în iarna aceasta, dar va spijini factorii de decizie locală și politică ca să adopte măsuri care să nu afecteze alimentarea cu apă caldă și căldură a populației. Romgaz va plăti dividendele speciale cerute de acționarul majoritar, adică Ministerul Energiei, chiar dacă are planuri de investiții care ar necesita acești bani. Declarațiile aparțin lui Adrian Volintiru, directorul general al companiei.

 

Ministerul Energiei, acționarul mjoritar al Romgaz, a cerut dividede speciale de la companie 716 milioane de lei.

Sursă foto: E-nergia.ro

„Nu ne prisoseau banii pe care trebuie să-i plătim ca dividende suplimentare, să zicem, din rezervele societăţii. În acelaşi timp este o abordare legală, este o necesitate a statului român. Nu vreau să comentăm prea mult pe chestia asta”, a afirmat Volintiru, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Agerpres.

Grupul Romgaz a obţinut în primele nouă luni un profit net de 1,027 miliarde de lei, în scădere cu 14%, respectiv 167,2 milioane lei, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară din 2017, pe fondul creşterii cheltuielilor cauzate, printre altele, de majorarea redevenţelor, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, raportate joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul operaţional (EBIT) este de 1,178 miliarde de lei, în scădere cu 15,7%, în timp ce EBITDA a fost de 1,566 miliarde de lei, mai mic cu 11,9% raportat la rezultatele similare înregistrate în primele trei trimestre ale anului trecut. În perioada ianuarie-septembrie 2018, veniturile totale sunt mai mari cu 275,7 milioane lei, înregistrând o creştere de 8,5%, în timp ce cheltuielile totale au înregistrat o creştere de 25,7%.

Potrivit raportului companiei, rezultatul brut este mai mic cu 13,8% faţă de perioada similară a anului precedent, ajungând la 1,218 miliarde de lei, ca urmare a următorilor factori de influenţă: redevenţa (+97 milioane lei), impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale (+104 milioane lei), modificarea politicii contabile (+59 milioane lei), diminuarea cu 26% a tarifelor de înmagazinare aprobate de ANRE, aplicate de la 1 aprilie 2018, iar scăderea producţiei de energie electrică în urma condiţiilor nefavorabile din piaţă a dus la diminuarea cu circa 55% a cifrei de afaceri înregistrate pe acest segment.

“Schimbarea politicii contabile prin care cheltuielile de explorare pentru prospecţiuni seismice, studii geologice, geofizice şi alte lucrări similare sunt trecute pe cheltuială în momentul efectuării lor şi nu mai sunt capitalizate, fapt ce a dus la înregistrarea unor cheltuieli de explorare de această natură în perioada de raportare de 74 milioane lei, iar în perioada similară a anului trecut 15 milioane lei”, explică reprezentanții Romgaz. Potrivit acestora, performanţele operaţionale şi financiare ale Romgaz în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2018 se menţin la un nivel ridicat.

Astfel, consumul de gaze naturale la nivel naţional a înregistrat în primele 9 luni ale anului 2018 o scădere de circa 1,84% faţă de perioada similară a anului anterior, în timp ce livrările Romgaz au rămas aproape de nivelul celor din anul anterior, diminuându-se cu doar 0,28%, de la 42,91 TWh la 42,79 TWh, cu menţiunea că în perioada similară a anului 2017 livrările au înregistrat o creştere cu aproximativ 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, de la 31,86 la 42,91 TWh. Ca urmare, cota de piaţă a Romgaz pe piaţa livrărilor de gaze din România în primele 9 luni ale anului a ajuns la 48,96%, fiind cu 0,77% mai mare decât cota deţinută în perioada anterioară (48,19%).

Producţia de gaze naturale a fost de 3,922 miliarde de metri cubi, cu 171 milioane de metri cubi mai mare decât producţia realizată în perioada similară a anului anterior (+4,56%) şi cu 61 milioane de metri cubi mai mare decât cea programată (+1,5%).Cu această producţie, conform estimărilor societăţii, Romgaz a avut o cotă de piaţă de 53,54% din consumul de gaze provenite din producţia internă, fiind în creştere cu 1,77% faţă de cota deţinută în perioada anterioară (51,77%).

Producţia de energie electrică a Romgaz a fost de 284,4 GWh, fiind mai mică decât cea realizată în perioada similară a anului 2017 (465,8 GWh). Cu această producţie, Romgaz deţine o cotă de piaţă de 1,89%.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *