Volintiru, Romgaz: Proiectul Centralei de la Iernut este finalizat în proporţie de 74%. Se accelerează procesul, lucrându-se și iarna în două schimburi

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Volintiru, Romgaz: Proiectul Centralei de la Iernut este finalizat în proporţie de 74%. Se accelerează procesul, lucrându-se și iarna în două schimburi
  • Bilanț la 4 luni de mandat: o creştere semnificativă a producţiei, prin exploatarea noilor capacităţi de producţie puse în funcţiune în perimetrul Caragele, investiţii majore în derulare
  • Suprataxarea și noile reguli stabilite de ANRE vor schimba radical rezultatele companiei. Estimări: cifra de afaceri a companiei Romgaz va scădea cu 20-25%, în 2019 comparativ cu 2018, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114

Proiectul Centralei de la Iernut este finalizat în proporţie de 74% şi se accelerează procesul, lucrându-se se inclusiv în perioada sezonului rece în două schimburi, astfel încât proiectul să fie finalizat integral în 2020, se precizează într-un comunicat transmis de Romgaz, ce prezintă bilanțul primelor patru luni de mandat ale Directorului General Adrian Volintiru și echipei de management a companiei. Termenul de finalizare stabilit cu consorţiul Duro Felguera Spania şi Romelectro pentru centrala cu ciclu combinat gaze-abur este 31 ianuarie 2020.

Citește și: Noua centrală a Romgaz de la Iernut va fi gata la începutul anului 2020. Va funcționa cel puțin 30 de ani

Sursă foto: Transilvania Business

Proiecte prioritare pentru Romgaz sunt și identificarea resurselor onshore, cât şi centralele Iernut și Mintia. De asemenea, investiţiile în retehnologizare, mentenanța predictivă sunt şi acestea în vizorul managementului.

Referitor la activitatea de producţie a gazelor naturale, Volintiru anunță o creştere semnificativă a producţiei în 2019, prin exploatarea noilor capacităţi de producţie puse în funcţiune în perimetrul Caragele. Astfel, la această dată, Romgaz are capacitatea de a produce aproximativ 16 milioane metri cubi/zi. „Creşterea producţiei s-a datorat în principal finalizării colectorului de 16 km, Caragele-Galbenu în luna decembrie, lucrare care coroborată cu punerea în producţie a sondelor Tapu1, Buza de Nord şi Beudiu în trim. III 2018, a permis creşterea producţiei zilnice a acestui zăcământ cu cca. 800 mii mc. Astfel, producţia pe total zăcământul Caragele a fost, în anul 2018, de 225,894 mil. mc, reprezentând 4,2% din producţia totală de gaze realizată de Romgaz”.

Activitatea de exploatare a zăcămintelor comerciale a vizat îndeplinirea prevederilor programului de producţie prin continuarea operaţiunilor de reabilitare producţie pe principalele zăcăminte mature, executarea operaţiunilor de reparaţii capitalizabile la sonde şi punerea în funcţiune a unor noi capacitate de producţie. În ultimul trimestru din 2018, livrările Romgaz s-au realizat în baza contractelor încheiate atât prin intermediul pieţelor centralizate din România cât şi în baza contractelor bilaterale încheiate (în special cu clienţi finali). În plus, faţă de cantităţile livrate către clienţii săi, Romgaz a susţinut prin livrări consumul CET Iernut cu o cantitate aproximativă de 1.300.000 MWh.

Preţurile practicate în cursul trimestrului 4 2018 pentru gazele livrate către clienţi s–au situat în mod constant în jurul valorii de 81 lei/MWh . Aceleaşi tendinţe s-au păstrat şi pentru gazele livrate în cursul lunii ianuarie până la această dată. Cantitatea programată la livrare către clienţii Romgaz este de aproximativ 6.6 TWh, iar preţul mediu se va situa în aceeaşi gamă de 82-83 lei/MWh (estimare până la această dată)

Accelerarea lucrărilor de explorare pentru identificarea de zăcăminte noi, monitorizarea atentă şi intervenția activă a managementului în cadrul lucrărilor de la obiectivul de investiţii Ienut cât şi continuarea eforturilor de diversificare a portofoliului de business prin construcția de noi obiective energetice, achiziționarea de surse de energie alternativă şi extinderea pe alte piețe, sunt doar câteva din obiectivele strategice ale managementului Romgaz.

Adrian Volintiru, directorul general Romgaz a declarat: “Eficientizarea activității companiei prin debirocratizare, fluidizarea procedurilor şi a fluxurilor de business cât şi atragerea de profesionişti în domeniu, cu expertiză şi know how adecvat, capabili să contribuie la realizarea obiectivelor propuse în strategia de dezvoltare, au fost, de asemenea, prioritare şi vom continua procesul de modernizare al companiei”.

Suprataxarea și noile reguli anunțate de ANRE vor schimba radical rezultatele companiei. Potrivit estimărilor directorului general, cifra de afaceri a companiei Romgaz va scădea în acest an cu 20-25% față de 2018, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114, care prevede plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MW începând cu 1 aprilie 2019. În termeni de profit, se previzionează o scădere cu 420 de milioane de lei față de 2018, potrivit e-nergia.ro. Conform ordonanței, compania – deținătoare a licențelor de producţie şi furnizare a gazelor și a energiei electrice – va trebui să achite  o contribuție bănească de 2% pe cifra de afaceri.

S.N.G.N. Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *