Volker Raffel, CEO E.ON România: Vom avea 12.000 de prosumatori conectați la rețeaua Delgaz Grid la finele anului. Este nevoie de investiții masive, peste nivelurile istorice. În caz contrar, rețelele nu vor putea să facă față acestor dezvoltări

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Volker Raffel, CEO E.ON România: Vom avea 12.000 de prosumatori conectați la rețeaua Delgaz Grid la finele anului. Este nevoie de investiții masive, peste nivelurile istorice. În caz contrar, rețelele nu vor putea să facă față acestor dezvoltări

“Numărul prosumatorilor conectați la rețeaua Delgaz Grid a crescut exponențial în ultimii ani, de la doar 67 în 2020 la peste 10.000 în luna iulie a acestui an. Estimăm că la sfârșitul anului vom avea mai mult de 12.000 prosumatori”, comunică Volker Raffel, Director General E.ON Romania.

La nivel național, potrivit estimărilor ANRE, cifra totală a prosumatorilor ar putea depăși 140.000 până în luna decembrie, dacă ținem cont că și instalările din cadrul programului Casa Verde vor începe în curând, simultan cu demararea altor programe locale.

În următorii ani, ANRE se așteaptă să fie instalate anual capacități de circa 700 MW de fotovoltaice, adică echivalentul puterii unei unități de la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă. Dar a face acest lucru fără să avem rețele capabile să preia toată energia produsă reprezintă o problemă nu doar pentru prosumatori, ci pentru întregul sistem energetic, semnalează Raffel. “Vorbim, deci, despre o provocare uriașă, practic cea mai mare de la electrificare încoace. Circa jumătate din liniile electrice de distribuție datează din perioada anilor ‘60-‘70, situație identică în cazul a mii de posturi de transformare și a altor echipamente. Este nevoie urgentă de aducerea acestora în prezent, iar asta înseamnă stâlpi noi, linii noi, transformatoare noi și așa mai departe. În caz contrar, rețelele nu vor putea să facă față acestor dezvoltări”.

Într-o postare pe pagina de facebook, directorul general al E.ON România, vine cu propuneri/soluții:

“Cheia rezolvării acestei situații stă în investiții masive, peste nivelurile istorice necesare! Dar ele nu vor fi posibile dacă repetăm erorile din trecut, pentru că o politică energetică ce scapă din vedere distribuția blochează cheia pentru dezvoltarea producției de energie electrică în România. Această nevoie uriașă de investiții suplimentare nu a fost de departe realizabilă în condițiile în care în 2021 a intervenit decizia autorităților de înghețare a tarifelor. De aceea, trebuie să recuperăm acest timp cât mai rapid.

Noi ne facem treaba și am continuat să investim chiar și când alți operatori și-au redus investițiile. Iar rezultatele se văd. Suntem „cei mai buni din clasă” în ceea ce privește conectarea prosumatorilor la rețeaua de distribuție a Delgaz Grid. Durata procesului de racordare s-a diminuat simțitor, de la 60 zile în 2022, la 12 zile în 2023, iar asta în condițiile în care numărul cererilor a crescut de la 150-200 pe lună, câte înregistram anul trecut, la peste 1.000 de cereri în acest an. De aceea, ar fi absolut incorect să fim învinuiți că întârziem conectarea sistemelor fotovoltaice! Suntem în linie cu planurile de conectare, am redus timpii de execuție și am lansat și o platformă dedicată prosumatorilor.

În condițiile în care s-a amânat începerea noii perioade de reglementare până în ianuarie 2025, nu trebuie să mai pierdem timp pentru a crea imediat cadrul potrivit pentru investițiile în rețele. Tranziția energetică a început deja. De aceea, trebuie să acționăm consecvent chiar de astăzi pentru a recupera timpul pierdut”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *