Votul în Parlament, o formalitate! Numirile la ANRE se decid doar politic, fără audieri, într-un proces lipsit total de transparență, în care primează interesele de partid

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Votul în Parlament, o formalitate! Numirile la ANRE se decid doar politic, fără audieri, într-un proces lipsit total de transparență, în care primează interesele de partid
  • Comisiile de specialitate au votat: Mircea Man – Vicepreședinte, Marian Neacșu și Valeriu Steriu intră în Comitetul de reglementare
  • Mâine, 24 iunie, cei trei candidați vor fi confirmați, prin votul final în plenul Parlamentului, Doar o formalitate!

Rapid și fără bătăi de cap, că doar se știe deja cine sunt aleșii! Nicicând nu a fost mai simplu pentru parlamentari să-și numească preferații la conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Fără audieri, numirile s-au transformat într-o simplă formalitate.

După ce  Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaților și Senat au desemnat propunerile pentru ocuparea celor trei posturi libere din conducerea ANRE, mai trebuie doar votul în Plenul Camerei Deputaților – o altă formalitate! – și gata. Noii șefi se pot instala la ANRE.

Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Comisia pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale şi Comisia Economică, Industrii şi Servicii din Senat, au reușit, într-un timp record – câteva minute (potrivit unor surse parlamentare), în ședința de astăzi, 23 iunie, să-i voteze pe Mircea Man – propunerea PNL – pentru funcția de vicepreședinte, Valeriu Steriu – omul PSD și Marian Neacșu  din partea PRO România – pentru posturile de membru în Comitetul de Reglementare.

Nu contestăm experiența și profesionalismul candidaților votați de comisiile parlamentare – doi dintre ei activează deja la ANRE în funcții de conducere – ci modul în care se fac numirile la conducerea unei instituții de maximă importanță pentru piața de energie, reglementatorul și supraveghetorul acesteia. Numiri care se decid doar politic, fără audieri, într-un proces lipsit total de transparență, în care primează interesele de partid.

Mircea Man, de profesie inginer, este Director general adjunct al Direcției Licențe din cadrul ANRE. A fost președinte al Consiliului Judetean Maramureș.

Teodor Atanasiu a concurat cu Mircea Man pentru postul de Vicepreședinte ANRE , însă nu a fost susținut de către premierul Ludovic Orban. Conform declaraţiei de avere din 2019, Atanasiu – membru în Comitetul de Reglementare ANRE – a încasat 480.000 de lei în anul 2018.

Marian Neacșu rămâne în ANRE fiind votat pentru membru în Comitetul de Reglementare. Acesta a fost ales vicepreședinte ANRE în vara anului trecut în locul lui Henorel Soreață, care a demisionat în primavera. Neacșu a fost secretar general al PSD, în prezent membru al PRO România. Potrivit CV-ului, Marian Neacșu a fost Chestor al Camerei Deputaţilor și Vicepreședinte al Comisiei pentru politică economică.  

De profesie inginer, doctor în economie agricolă, Valeriu Steriu este purtător de cuvânt al PSD. Fost senator și deputat, președinte al organizației PMP București și fost Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii.

Mâine, 24 iunie, cei trei candidați vor fi confirmați, prin votul final în plenul Parlamentului. Doar o formalitate!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *