Zece state UE, inclusiv România: Extinderea Nord Stream nu este în interesul UE

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Zece state UE, inclusiv România: Extinderea Nord Stream nu este în interesul UE

Planurile grupului rus Gazprom de a dubla capacitatea unui gazoduct care face legătura între Rusia şi Germania contravin intereselor Uniunii Europene şi riscă să destabilizeze şi mai mult Ucraina, au apreciat guvernele a 10 state europene, printre care şi România, într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene prin care se cere organizarea unui summit pentru dezbaterea acestui subiect, informează Reuters.

În scrisoarea, semnată de guvernele din Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia, se subliniază că proiectul Nord Stream II ar trebui supus unei analize atente din partea organismelor de reglementare şi de asemenea se cere organizarea unei ‘dezbateri aprofundate’ la summitul UE de luna viitoare. Extinderea gazoductului Nord Stream, astfel încât volume mai mari de gaze naturale ruseşti să ajungă direct în Germania fără a mai trece prin ţările de tranzit, ar putea avea consecinţe serioase pentru Ucraina şi statele UE, se precizează în documentul citat, scrie Agerpres. Guvernele semnatare insistă pentru păstrarea rutei de transport prin Ucraina este în interesul strategic al Uniunii Europene pe ansamblu, nu doar din punct de vedere al securităţii energetice dar şi pentru întărirea stabilităţii regiunii Europei de Est.

În luna septembrie, Gazprom şi cinci companii energetice europene (E.ON, BASF, OMV, ENGIE şi Royal Dutch Shell) au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacităţii gazoductului Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică până la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *