Zmelik, CEZ România: Autoritățile ar trebui să se uite mai atent la evoluția prețurilor la energie. În loc de speculații, am aprecia un set de soluții, în special pentru piața de echilibrare

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Zmelik, CEZ România: Autoritățile ar trebui să se uite mai atent la evoluția prețurilor la energie. În loc de speculații, am aprecia un set de soluții, în special pentru piața de echilibrare

Autoritățile ar trebui să acorde mai multă atenție modului în care evoluează prețurile la energie și să analizeze această situație și, în special, modul cum funcționează piața de echilibrare, a afirmat Martin Zmelik, Country Manager și Președinte al Directoratului CEZ România.”Toată lumea se aștepta, după acele luni nebune de iarnă, că situația se va calma, dar prețurile sunt încă foarte mari pe piața angro. Pentru noi, repet, aceasta este o consecință a liberalizării pieței și, în loc de speculații, am aprecia mai degrabă un set de soluții, în special pentru piața de echilibrare”, a  spus oficialul CEZ România, citat de Agerpres.

CEZ România împreună cu celelalte companii energetice din ACUE (Federația Companiilor de Utilități din Energie) elaborează un studiu pe această temă, în urma căruia va veni cu sugestii pentru autorități.

Potrivit Directorului de operațiuni al CEZ România, Doina Vornicu, prețul energiei este în continuare mare, una dintre cauze fiind creșterea consumului în regiune. „După cum observați, prețul energiei nu scade. Într-un fel există și explicații în piață: suntem într-o piață cuplată, unde crește consumul. Și în România a început să crească consumul și anticipăm și o dezvoltare economică ce nu poate să aibă loc în absența unei creșteri de consum de energie electrică”, a spus Vornicu, scrie Agerpres.

Liberalizarea pieței îi va determina pe consumatori să fie mai responsabili în privința estimării propriului consum de energie, consideră reprezentanții CEZ România. În cazul CEZ Vânzare, creșterea de tarif la 1 iulie este de 8,81%, adică la 207,3 lei pe MWh pentru CPC, componenta de piață concurențială. „Dacă lucrurile merg într-o dinamică normală, noi anticipăm pentru trimestrul IV un preț de 188 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul I din 2018, minimum 198 de lei pe MWh”, a estimat Vornicu.

Pierderile, reduse la jumătate în 2016. Activitatea Grupului, direcționată pe evolutie, digitalizare, inovatie și consolidare

CEZ România a încheiat 2016 cu pierderi de 229 de milioane de lei, conform datelor furnizate marți de reprezentanții companiei. Pierderile au fost cauzate de un provizion pentru mijloace fixe, dar și de amânarea unor certificate verzi în valoare de 150 de milioane de lei, se precizează în comunicatul companiei. Valoarea indicatorului EBTDA a crescut cu 8%, ajungând la 466 milioane de lei.

Grupul CEZ în România și-a prezentat rezultatele financiare pentru anul 2016. Compania a raportat în 2016 un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 466 251 mii lei, în creștere cu 36 373 mii lei față de anul 2015, adică o creștere de 8%. Rezultatele pozitive au fost influențate în mare parte de evoluția activității de produție de energie eoliană.

Activitatea Grupului în 2016 este prezentată astfel: evolutie, digitalizare, inovatie și consolidare. „Rezultatele financiare pozitive înregistrate în 2016 arată clar că investițiile noastre în modernizarea rețelei și creșterea eficienței operationale au dat roade. În 2016, ne-am consolidat poziția de partener pe termen lung al României și am păstrat satisfacția clienților noștri ca indicator al eficienței activităților Grupului. Angajamentul CEZ față de consumatorii din România se regăsește în toate inițiativele noastre, începând cu proiectul SMART Transformation și continuând cu dezvoltarea mobilității electrice și proiectele de responsabilitate socială adresate comunității”, a rezumat Martin Zmelik – Country Manager și Președinte al Directoratului CEZ Romania- principalele repere ale anului trecut.

CEZ Vanzare și-a diversificat oferta de servicii și produse

O noutate importantă este faptul că, din 2016, CEZ Vânzare asigură serviciul de furnizare gaze naturale și clienților casnici, alături de asigurări obligatorii de mașină și locuință, mărindu-și astfel portofoliul de produse cu oferte adaptate nevoilor clienților.

În 2016, cantitatea de energie electrică furnizata clientilor finali a fost de 3 369 GWh, cu 2,9% mai putin decat in 2015, pe fondul trendului general de reducere a consumului de energie, de la un an la altul. Cota de piata a CEZ Vanzare SA pe piata retail a fost de aproximativ 7,18% din consumul final.

Grupul CEZ are în România 1.800 de angajaţi şi a intrat pe piaţă în 2005, prin preluarea distribuţiei regionale de electricitate Electrica Oltenia, care furnizează energie electrică în şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.

Martin Zmelik rămâne la șefia CEZ România încă doi ani. Mandatul său a fost prelungit începând cu 1 iulie. Zmelik conduce de aproape patru ani operaţiunile grupului în România, fiind implicat de peste şapte ani în activitatăţile operaţionale derulate în România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.