Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, la Conferința anuală AFEER: De anul viitor, consumatorii de energie ar trebui să-şi reducă singuri facturile prin măsuri de eficienţă energetică

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, la Conferința anuală AFEER: De anul viitor, consumatorii de energie ar trebui să-şi reducă singuri facturile prin măsuri de eficienţă energetică

Consumatorii de energie vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat de la 1 aprilie, dar de anul viitor ar trebui să-şi reducă singuri facturile prin măsuri de eficienţă energetică, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), la Conferința anuală AFEER.

„Sunt convins că această criză energetică va accentua preocuparea şi investiţiile în eficienţă energetică. Preţul mare va determina consumatorii să se gândească la măsuri de eficienţă energetică, dar trebuie să vină şi din partea instituţiilor statului o preocupare şi un efort pentru informare şi creşterea gradului de conştientizare a importanţei acestei măsuri, la nivelul tuturor consumatorilor, de la cel casnic la cel mai mare consumator non-casnic. Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment. Am mai fost criticat pentru afirmaţia mea că energia a fost mult prea ieftină ca să existe preocupare în cadrul unor categorii de consumatori pentru măsuri de eficienţă. Iată că am ajuns în momentul în care preţul creşte de 2-3 ori în mai puţin de un an şi este posibil ca eficienţa energetică să capete cu totul altă dimensiune”, a spus vicepreședintele ANRE.

Horia Constantinescu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis că este necsară o educare a consumatorilor. Domnia sa a subliniat că doar prin schimbarea anumitor comportamente, prin eliminarea risipei, deja putem să obţinem nişte economii de consum la facturi, pentru că orice reducere de consum se va reflecta în factură, în emisiile de CO2, în reducerea dependenţei de importuri şi în preţuri.

„În discuţiile purtate cu furnizorii şi cu membrii AFEER am înţeles că trebuie să ne adresăm consumatorilor, inclusiv din perspectiva modului în care citesc o factură. Din perspectiva unui consumator mediu, rural, fără pregătire în domeniu, lucrurile par complicate. Este o teză pe care noi am vrut să o dezbatem într-un viitor grup de lucru, am lansat această invitaţie pentru un alt grup de lucru agenţilor economici care au relaţie cu consumatorii ca pe lângă facturi să trimitem şi o altă modalitate de întocmire a contractelor, multe elemente părând complicate pentru consumatori care de multe ori se adreseaază autorităţii noastre. Lucrurile pot fi aşezate de o manieră pe înţelesul tuturor”, a afirmat Președintele ANPC.

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a organizat astăzi, 17 martie, cea de-a VI-a ediție a Conferinței Anuale, cu tema  ”Energia, prezent și viitor”.

”Obiectivul conferinței este să identificăm soluții optime pentru a realiza o trecere lină și suportabilă către o economie neutră la carbon. Ne propunem ca, împreună cu autoritățile, să identificăm răspunsurile la provocările actuale, astfel încât tranziția energetică să devină o oportunitate pentru relansarea unui sector strategic, aflat acum în tensiune maximă. Demersul susținut al AFEER este acela de a asigura stabilitate și predictibilitate legislativă, astfel încât să reușim alimentarea consumatorilor casnici și industriali cu energie sigură și durabilă, la prețuri ale pieței corecte și accesibile”, a declarat Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.