AFEER – Furnizăm pentru viitor. ANRE – Reglementăm pentru viitor. Va fi o schimbare radicală în piață la care trebuie să se adapteze toți actorii. Se simte nevoia să securizăm contractele, să găsim soluții pentru o piață sigură. Viitorul va fi a activităților oneste în beneficiul consumatorului. Sunt câteva din mesajele transmise la cea de-a IV-a ediție a Conferinței Anuale a AFEER, organizată ieri, 15 noiembrie.
Asociația furnizorilor a propus participanţilor, în cadrul celor două sesiuni, teme de dezbatere nu numai de actualitate, ci şi cu implicaţii majore pentru ceea ce va urma: „Cum va arăta viitorul furnizorilor de electricitate într-o Uniune Energetică?” şi „Provocările viitorului: tehnologii inteligente și soluții inovatoare”.
La întrebarea Ce ne așteaptă?, Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, a asigurat audiența: “Reglementăm pentru viitor. Este mult de lucru, dar mergem înainte curajoși. Ne sar în ochi cei 3 D: Decarbonizare, Digitalizare. Descentralizare. Nu trebuie sa fim oracol să vedem viitorul în energie. Putem spune că avem noroc în domeniul energetic. Va fi o schimbare radicală în piață la care trebuie să se adapteze toți participanții la piață. Cine nu reușește devine inutil”.
“Se simte nevoia să securizăm contractele, să găsim soluții pentru o piață sigură. Vă invit să veniți cu propuneri în acest sens”, le-a spus Vicepreședintele ANRE furnizorilor.
“Rolul furnizorului este să coopereze, să sprijine și să asiste consumatorul. Speculațiile, avantajele din anumite oportunități au dispărut. Viitorul va fi a activităților oneste în beneficiul consumatorului”, au subliniat , la unison, Ondřej Šafář, Country Manager CEZ Group în România și Ion Lungu, Președinte AFEER.
Într-o lume în plină schimbare, în care tehnologia informaţiei pătrunde în cele mai diverse sectoare, participanții la piață, consumatori, autorități, au întrebări şi caută răspunsuri. „Am încercat, în cadrul dezbaterilor, să descifrăm modul în care înțelege România să se integreze în piața unică de energie, evoluția pieței de energie din România în context european, utimele tendințe din domeniu și provocările viitorului. Liberalizarea, noul Pachet energetic al Uniunii Europene, preconizata Uniune Energetică, alături de digitalizare, vin cu noi provocări și oportunități pentru furnizorii de energie. De aceea, furnizorii sunt obligaţi să fie într-o permanentă schimbare, să se reinventeze, să se prezinte cu noi produse și servicii, pentru a răspunde cerințelelor din ce în ce mai sofisticate ale consumatorilor, și pentru a cuceri, în permanență, noi clienți, să își adapteze strategiile pentru a face față unei competiții acerbe, cu efecte benefice pentru piața de energie, precum și pentru întreaga economie”, a spus Ion Lungu, preşedintele AFEER.
Toți actorii din piață, nu doar furnizorii, sunt obligați să se adapteze la noile condiții. „Ca peste tot în lume, şi în România reglementările rămân în urma noilor descoperiri ale ştiinţei şi tehnologiei. Din păcate, legislația românească a devenit și mai rigidă, mai birocratică. AFEER face un apel la autorități să răspundă revoluţiei tehnologice cu o revoluție legislativă. Considerăm că este necesară o revizuire radicală a legislației primare și secundare dedicate sectorului energetic. Spre exemplu, o flexibilizare a contractelor pe piaţa angro va aduce beneficii nu numai furnizorilor ci, prin scăderea costurilor, principalii beneficiari vor fi consumatorii finali, casnici şi industriali”, susține Lungu.
La conferința AFEER, la care InvesTenergy a fost Partener Media, au participat, în calitate de Speakeri: Doru Vișan, Secretar de Stat, Ministerul Energiei; Niculae Havrileţ, Consilier Personal, Cabinet Ministru, Ministerul Energiei; Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE;Ondřej Šafář, Country Manager CEZ Group în România;Victor Ionescu, CEO OPCOM; Ștefan Gheorghe, General Director CNR – CME; Balázs Felsmann, Președinte HETA – Asociația Traderilor de Energie din Ungaria; Sokol Spahiu, Președinte AAES – Asociația Furnizorilor de Energie din Albania; Alexandru Budirinca Floricica, Client Support Engineer TESLA (Europe) Ltd; Sandor Gyulay, Senior Key Account Manager Traderoad; Dana Dunel-Stancu, Head of Energy Practice, Biriș Goran SPARL; Zsuzsa Bereschi, Senior Manager, Head of Energy Sector Horváth & Partners; Alina Stancu Birsan, Partener Peli Filip SCA; Bogdan Brad, Manager POWA.
În cadrul evenimentului a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFER și Asociația Traderilor de Energie din Ungaria – HETA.