25 de experți internaționali de la centrale nucleare din toată lumea au evaluat Nuclearelectrica: „Nivelul de securitate nucleară la CNE Cernavodă este unul înalt”

Publicat pe Categorii Business, Energie, Hidro si nucleara
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara 25 de experți internaționali de la centrale nucleare din toată lumea au evaluat Nuclearelectrica: „Nivelul de securitate nucleară la CNE Cernavodă este unul înalt”

SN Nuclearelectrica, în calitate de membru al World Association of Nuclear Operators (“WANO”), se implică activ în industria nucleară globală și se angajează  să adopte cele mai bune practici la nivel internațional pentru a atinga excelență în operare și securitate nucleară.

SNN a găzduit recent, în perioada 5-12 noiembrie 2018, o misiune de evaluare condusă de centrul WANO Atlanta. Această evaluare, realizată la solicitarea SN Nuclearelectrica de către o echipă de 25 de experți internaționali de la centrale nucleare din toat[ lumea, a concluzionat că nivelul de securitate nucleara la CNE Cernavoda este unul înalt.

“Securitatea nucleară este prioritatea absolută a Nuclearelectrica. În consecință, suntem hotărâți să menținem un nivel înalt de securitate nucleară în toate ariile: operare, mentenanță, managementul activităților și performanță în opririle planificate, chimie, fiabilitatea echipamentelor, inginerie, protecție radiologică, răspunsul la urgență, experiență în operare, pregătirea personalului, eficiența organizational și cultura de securitate nucleară. Nuclearelectrica coopereaza cu WANO și operatorii de centrale nucleare din toata lumeă pentru a opera la cele mai înalte standarde de securitate nucleară, utilizând cele mai noi soluții dezvoltate la nivel international, cu o atenție crescută acordată investițiilor curente în securitate nucleară și mentenanță și, de asemenea, comportamentului personalului în vederea respectării normelor și standardelor de securitate nucleară. Acest rezultat are la bază profesionalismul românesc în toate ariile de operare. În plus, având în vedere țintele de mediu, obținerea și mentinerea excelenței nucleare în ceea ce priveste securitatea nucleară, coroborat cu rezultate financiare bune, ca suport pentru investiții și dezvoltare, și avantajele clare de mediu, demonstrează că energia nucleară reprezintă un avantaj puternic pe termen lung al mix-ului energetic românesc”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General al SNN.

Adițional atingerii celor mai înalte standarde de securitate nucleară în operarea de zi cu zi, Nuclearelectrica este proactiv implicate în comunitatea nucleară internaționala prin găzduirea unor evenimente importante ale industriei nucleare, cum ar fi conferința WANO a Vice-președintilor și directorilor de centrale nucleare, eveniment care aduce împreuna cei mai buni specialiști la nivel global și care a avut loc la București în luna septembrie 2018. Ca parte a acestui eveniment, Nuclearelectrica a organizat o vizită tehnică a centralei nucleare pentru a evidenția angajamentul companiei și al centralei nucleare față de cele mai înalte standarde de excelență, benchmarking-ul cu industria globala si adoptarea celor mai bune practici internaționale. De asemenea, din punct de vedere al îmbunătățirii continue, un obiectiv permanent al companiei, SNN va continua să dezvolte componenta de leadership în sensul perfecționarii comportamentelor organizationale, monitorizarea constantă a performanței echipamentelor și respectarea procedurilor, se precizează într-un comunicat al companiei.

“Viziunea permanenta a SNN/CNE Cernavoda este aceea de a ne imbunatati continuu si de a ne mentine performanta de a fi printre cele mai bune centrale nucleare la nivel global. Asadar, ariile de pregatire si expertiza personalului, programele proactive de mentenanta, planificarea riguroasa si executia la timp a activitatilor curente si a celor aferente  opririlor, prioritizarea investitiilor curente in securitate nucleara, atingerea si mentinerea tintelor radiologice mult sub limita legala si administrativa, toate acestea au demonstrat  performanta in comparatie cu standardele de securitate nucleare si bunele practici la nivel international. Toate aceste aspecte necesita profesionalism, angajament si dedicatie 24/7 si o structura organizationala optim functionala pentru a integra eficient acesti factori multipli, a afirmat Dan Bigu, Director CNE Cernavodă.

WANO este o organizatie internationala non-profit al carei scop este sa-si sprijine membrii in maximizarea securitatii nucleare si a fiabilitatii centralelor nucleare la nivel global. WANO a fost infiintata in 1989 de catre operatorii de centrale nucleare la nivel global in vederea schimbului de informatii si experienta in operare intre organizatiile care opereaza unitati nucleare comerciale. Membrii WANO opereaza 460 de unitati nucleare in peste 30 de state la nivel global. WANO coopereaza cu membrii sai pentru a evalua, compara si imbunatati performanta prin sprijin reciproc, schimb de informatii si adoptarea celor mai bune practici.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *