Acord România – Bulgaria pentru ajutor de avarie în sistemele energetice

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Energie Electrica si termica Acord România – Bulgaria pentru ajutor de avarie în sistemele energetice
  • Corina Popescu, Director General Executiv Transelectrica: Ne pregătim de semnarea unor astfel de acorduri și cu alte state vecine cu care funcționăm interconectați

  • Ajutorul se oferă pe o perioadă scurtă de timp, de ordinul orelor, iar cantitățile de energie sunt limitate, fiind cuprinse între 100 și 300 de MW

Transportatorii de electricitate din România și Bulgaria vor putea acorda ajutor de avarie în cazul unei situaţii critice. Ministerul Energiei anunță semnarea unui acord în acest sens.

„Cu ocazia Reuniunii interguvernamentale româno-bulgare, cele două state au semnat, prin operatorii de sistem şi de transport al energiei electrice (Transelectrica şi Electroenergien Sistemen Operator – ESO – EAD), Acordul Bilateral privind Asigurarea livrării de Energie Transfrontalieră în Regim de Urgenţă pentru Menţinerea Siguranţei în Funcţionare a Sistemelor Electroenergetice din România şi Bulgaria. Acordul semnat astăzi la Varna (Bulgaria) prevede crearea unui mecanism de ajutor de avarie la care cele doua ţări pot apela doar dacă înregistrează o situaţie critică în sistemul energetic naţional”, se precizează într-un comunicat transmis de Ministerul Energiei.

„Am discutat despre acest mecanism de ajutor de avarie cu omologul meu bulgar încă din precedenta mea vizita, din septembrie, în statul vecin. Am continuat discuţiile şi astăzi în cadrul reuniunii interguvernamentale şi mă bucur că am reuşit să atingem acest obiectiv într-un termen atât de scurt. Acest mecanism este o garanţie în plus că, în cazul unor situaţii dificile, putem conta unii pe alţii. Vom continua discuţiile şi cu Ungaria şi Serbia pentru semnarea unor acorduri similare, pentru că astfel fiecare dintre statele semnatare va beneficia de o siguranţă în plus în aprovizionarea cu energie electrica, acest fiind şi unul dintre obiectivele Uniunii Europene”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, citat în comunicat.

„Acordul pe care l-am semnat astăzi împreună cu operatorul de sistem și transport din Bulgaria, bazat pe criterii comerciale, este conceput pe principiul european al solidarității și reglementează condițiile de acordare a ajutorului de avarie, în lumina Regulamentului 1222 al Comisiei Europene. În următoarea perioadă, ne pregătim de semnarea unor astfel de acorduri și cu alte state vecine cu care funcționăm interconectați”, a declarat Corina Popescu, Director General Executiv al Transelectrica.

Documentul bilateral stabilește condițiile de acordare și decontare a ajutorului de avarie, cu respectarea principiului european al solidarității în domeniul energetic, directivelor și regulamentelor europene, legislației naționale și a normelor ENTSO-E. Conform Acordului, procedura de notificare și obținere a acestuia se derulează astfel: operatorul de sistem și transport aflat într-o situație electroenergetică dificilă adresează operatorului de transport din statul vecin o solicitare de livrare a unei cantități de energie electrică în sistem, necesară pentru câteva ore. În urma acestei solicitări, statul la care se apelează oficial pentru ajutorul de avarie, va răspunde pozitiv sau negativ, în funcție de situația în propriul sistem național și în funcție de rezervele de care dispune.

Conform Acordului, operatorul de transport care poate oferi ajutorul de avarie o va face doar dacă acesta nu-i va afecta siguranța în funcționare a propriului sistem și nici schimburile comerciale rezultate din tranzacțiile pe piețele de energie electrică. Astfel, ajutorul se oferă pe o perioadă scurtă de timp, de ordinul orelor, iar cantitățile de energie sunt limitate, fiind cuprinse între 100 și 300 de MW.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *