- România şi-a asumat reducerea emisiilor GES cu 43%, până în 2030
Acordul de la Paris privind schimbările climatice a intrat în vigoare astăzi, după ce a fost ratificat de 72 de ţări. România şi-a asumat reducerea cu 43% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030 faţă de 2005, în sectoarele non-ETS, de exemplu transport, agricultură, construcţii şi gestiunea emisiilor din deşeuri.
„Semnând Acordul de la Paris, guvernele au evidenţiat tranziţia inevitabilă de la combustibili fosili către surse mai curate de energie. Întrucât energia care provine din surse regenerabile câştigă din ce în ce mai mult teren în faţa combustibililor fosili, iar cărbunele a intrat deja în declin, avem motive să fim optimişti, dar va mai dura până când vom putea sărbători (r)evoluţia energetică. Planurile naţionale de reducere a emisiilor trebuie să fie mai ambiţioase, întrucât, în acest moment, nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivelor propuse. Ne aşteptăm ca, în următoarele două săptămâni, în cadrul întâlnirilor COP22 de la Marrakech, guvernele să abordeze aceste probleme stringente pentru planetă”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv Greenpeace International, într-un comunicat de presă.
Acordul de la Paris privind schimbările climatice a fost ratificat de principalii trei poluatori ai lumii, Statele Unite ale Americii, China şi India, dar şi de Uniunea Europeană. Documentul stabileşte un plan de acţiune la nivel global, pe termen lung, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Guvernele ţărilor semnatare au convenit ca obiectiv pe termen lung să limiteze creşterea temperaturii globale la sub 2 grade Celsius faţă de perioada preindustrială şi să continue eforturile pentru a coborî această limită de creştere până la 1,5 grade Celsius, pentru a reduce astfel riscurile şi impactul schimbărilor climatice.