ACUE, despre scumpirea gazelor: A crescut costul de achiziție pe care furnizorii îl plătesc producătorilor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic ACUE, despre scumpirea gazelor: A crescut costul de achiziție pe care furnizorii îl plătesc producătorilor

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a transmis un comunicat prin care precizează că prețul final al gazelor naturale achitat de populație se majorează, din 10 ianuarie, în medie cu 5,6%, ca urmare a creșterii costurilor cu achiziția gazelor recunoscute de ANRE în tarifele furnizorilor cu peste 8%.

„Ca urmare a creșterii costului de achiziție a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea prețului final al gazelor naturale pentru populație în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie”, se precizează în comunicatul ACUE. Totodată, se face mențiunea că procentul de creștere variază de la un furnizor la altul.

Începând cu 1 aprilie 2017, prețul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorități, fiind rezultatul evoluției cererii și ofertei din piață. ANRE analizează periodic evoluția prețului gazelor achiziționate de furnizori având obligația de a ajusta valoarea de transfer către consumatorii casnici, conform legislației în vigoare. ACUE subliniază că această ajustare de preț a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziție a gazelor din producția internă,  tariful de distribuție și marja de furnizare rămânând neschimbate.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, la începutul săptămânii, că prețurile la gazelle naturale pentru clienții casnici, care nu și-au schimbat furnizorul, vor crește în medie cu 4,8 lei pe lună, pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.