Adio concurență pe piața de energie! Anunț oficial al ANRE: Românii care optează pentru furnizarea în regim reglementat nu vor avea creșteri de prețuri la energie și gaze în următorii 3 ani

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Adio concurență pe piața de energie! Anunț oficial al ANRE: Românii care optează pentru furnizarea în regim reglementat nu vor avea creșteri de prețuri la energie și gaze în următorii 3 ani
  • Autoritatea le transmite consumatorilor casnici din piața concurențială că pot să revină pe piața reglementată, în situația în care consideră că este mai avantajos! Adică, preţul  practicat de FUI este mai bun comparativ cu al furnizorilor din piaţa liberă;
  • Între timp, la sediul ANRE are loc o ședință cu operatorii din piață în care se discută tocmai pachetul de reglementari aplicabile în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022 referitor la asigurarea furnizării de energie electrică pentru clientii casnici ai furnizorilor de ultimă instanță, în condiții reglementate. La cererea operatorilor, ședința are loc cu ușile închise, nedorindu-se prezența ziariștilor la discuții/negocieri!

Anunț oficial! Românii primesc asigurări de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE că, în următorii 3 ani, nu vor avea creșteri de prețuri la energie și gaze. Cu o condiție: să opteze pentru furnizarea în regim reglementat.

“Având în vedere interesul manifestat în spațiul public cu privire la aplicarea prevederilor OUG 114/2018, dar și pentru corecta informare a clienților finali casnici, dorim să facem următoarele precizări:

  • Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislația secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creșteri de prețuri la energia electrică și gazele naturale furnizate clienților finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat

–        în perioada 01.03.2019 – 28.07.2022 – pentru energia electrică, și

–        în perioada 01.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale”, se specifică în comunicatul transmis de Autoritate.

Totodată, ANRE – care, nu cu mult timp în urmă, milita pentru liberalizare, concurență pe piața energiei – vine acum și le transmite consumatorilor casnici că pot reveni din piața concurențială pe piața reglementată, dacă preţul practicat de Furnizorii de Ultimă Instanță este mai bun comparativ cu al furnizorilor din piaţa liberă. Fără costuri suplimentare!

Între timp, la sediul ANRE are loc o ședință cu operatorii din piață în care se discută tocmai pachetul de reglementari aplicabile în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022 referitor la asigurarea furnizării de energie electrică pentru clientii casnici ai furnizorilor de ultimă instanță, în condiții reglementate. La cererea operatorilor, ședința are loc cu ușile închise, nedorindu-se prezența ziariștilor la discuții/negocieri!

Revenind la comunicatul de presă transmis, Autoritatea anunță că a pus la dispoziția clienților finali casnici de energie electrică și gaze naturale care au uzat de dreptul de eligibilitate mai multe facilități menite să-i protejeze împotriva unor posibile practici comerciale incorecte.

Clienții casnici de energie și gaze care au uzat de dreptul de eligibilitate au  posibilitatea de a reveni din piața concurențială pe piața reglementată, în situația în care consideră că este mai avantajos, astfel::

–        energie electrică – în prezent, clientul casnic de energie electrică care dorește să  revină din piața concurențială la serviciul universal se va adresa furnizorilor de ultima instanță din zona sa de rețea, având asigurat prețul avizat de ANRE;

–        gaze naturale – clientul casnic are dreptul să revină la furnizarea reglementată și se poate adresa furnizorului care are această obligaţie, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat la preţul de furnizare aprobat de ANRE. Pentru a afla care este furnizorul de gaze naturale care are obligaţia să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim reglementat, clientul casnic se poate adresa furnizorului actual, care are obligaţia să îl informeze în acest sens. Preţurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale în regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare furnizor si pentru fiecare categorie de clienţi stabilită în funcţie de modul de racordare la un obiectiv din sectorul gazelor naturale şi de consumul anual, şi sunt publicate de către fiecare furnizor pe pagina proprie de internet.

Totodată, pe site-ul ANRE există câte un instrument de comparare a preturilor/ofertelor-tip, destinat tuturor clienților finali care sunt interesați să-și aleagă sau să-și schimbe furnizorul de energie electrică și/sau gaze naturale din piața concurențială, al căror scop este sa permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizori, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

2 comentarii la “Adio concurență pe piața de energie! Anunț oficial al ANRE: Românii care optează pentru furnizarea în regim reglementat nu vor avea creșteri de prețuri la energie și gaze în următorii 3 ani”

  1. Cred ca se justifica veiturile salariatilor ANRE, pentru explicatiile pe care le inteleg numai ei, in ceea ce privesc consumatorii casnici.Daca ne uitam la majoritatea persoanelor care au parasit ANRE, unde lucreaza in prezent,cred ca este normala atitudinea.Cu cca 1 luna in urma am sesizat conducerii ANRE ,asupra modului defectuos in care furnizorii de energie electrica se adreseaza consumatorilor,privind contractele pe care ar trebui sa le inchei..Raspunsul a fost sa citesc situl ANRE ca am sa aflu toate raspunsurile.Nu am aflat nimic, presupun ca la 4 clase pe care le am este normal sa nu inteleg, ma gandesc ce au inteles cei cu studii superioare . Oare ce va spune Parlamentul, fata de atitudinea ANRE, care este in subordinea Parlamentului, daca oug nr.114/2018 nu va fi ratificata.Indiferent ce va spune ,este interesant ca ANRE asculta de guvern, nu de Parlament.

  2. Incerc sa inteleg ceva din ce scrie in articol si sincer nu cred ca stiu ce sa fac.In general tot ce se scrie inclusiv pe site ANRE parca este pentru cei care au cunostinte in domeniul lor.Avem si alte meserii, poate studii mai putine sau in alte domenii ori nu ai unde sa te adresezi sa-ti explice ca la prosti.Care e termenul limita pana cand sa optezi pentru a trece la piata reglementata?Eu ma iau cu mainile de cap si-mi fac curaj cand vine factura de gaze de la Premier Energy.
    Cu stima, Violeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *