Micii producători de E-SRE vor vinde, din iulie 2017, energie și certificate verzi la pachet pe o platformă dedicată pe OPCOM
Producătorii de energie electrică și de gaze, precum și furnizorii sunt bligați, prin lege, să meargă pe bursă. După ce s-a ocupat de producătorii de gaze naturale, care începând de la finele acestui an au obligația de a încheia contracte pe piețele centralizate din România, conform cu reglementările ANRE, Ministerul Energiei le-a trasat obligații și producătorilor de energie din surse regenerabile prin noua OUG ce modifică Legea 220. În acest fel, oficialii din minister cred că vor face ordine pe ambele piețe – de energie și gaze – și, mai mult, vor dispărea tranzacțiile suspecte cu energie ieftină versus certificate verzi, prezente într-o piață distorsionată.
Ceea ce nu înseamnă că Ministerul Energiei nu este dator să facă publice rezultatele controlului la Electrica Furnizare , despre care știm că este finalizat de ceva vreme, dar care nu s-a soldat cu niciun fel de măsuri… Este vorba despre o tranzacție suspectă, și totuși legală, cu certificate verzi între Electrica Furnizare și firme ale cadrul EDP Renewables (au fost cumpărate 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro, cu livrare până în 2019), despre care s-a relatat în presă încă din luna august.
Pentru a elimina distorsiunile de pe piața de energie electrică și de certificate verzi, Ministerul Energiei a venit cu o măsură în cadrul OUG ce modifică Legea 220 privnd sectorul regenerabilelor. Începând cu luna iulie 2017, certificatele verzi (CV) se vor tranzacționa numai pe o piață centralizată anonimă organizată de OPCOM. Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie şi furnizorii vor fi obligați să tranzacționeze certificatele verzi numai pe aceste piețe centralizate. Totodată, până la realizarea piețelor anonime de CV, vor fi interzise încheierea de noi contracte bilaterale cu o durată ce depășește 1.07.2016, precum și încheierea de acte adiționale la contractele existente. “Nu cunoaștem situația contractelor bilaterale încheiate. Din păcate, nu am avut la nivelul ministerului o radiografie a contractelor bilaterale pe termen lung. Mă aștept ca, în timp, să se renunțe la aceste contracte pentru că dacă se va tranzacționa la prețuri mici la bursă, poate producătorii vor dori să vândă la prețuri mai bune decât cele din contracte. Având în vedere că nu există energie vândută, în baza contractelor, mai departe de 2017 – 2018, mă aștept la o echilibrare”, a afirmat Corina Popescu, Secretar de stat în Ministerul Energiei, într-un interviu acordat InvesTenergy.
“Începând cu data de 1 iulie 2017 tranzacţionarea certificatelor verzi este permisă producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, în mod transparent, centralizat şi nediscriminatoriu pe pieţele centralizate anonime și/sau pe piața centralizată pentru energia electrică din surse regenerabile susținută prin certificate verzi administrate de operatorul pieţei de energie electrică”, se precizează în proiectul de Ordonanță de Urgență propus de Ministerul Energiei, spre aprobare, Guvernului. Prin excepție, producătorul de energie din surse regenerabile angajat într-un contract bilateral cu un furnizor de energie electrică, care, se află în situaţia de a nu realiza numărul de certificate verzi contractate, poate achiziţiona diferenţa de pe pieţele centralizate de certificate verzi, doar pentru a acoperi această diferență.
“Micilor producători le-am creat această platformă dedicată prin care să-și poată vinde energia electrică și certificatele verzi la pachet. Sper că se vor stabili condiții speciale de tranzacționare pentru ei, prin metodologia ce urmează a fi stabilită de ANRE împreună cu OPCOM. Prin noul act normativ, am mai blocat posibilitatea de a se face trading cu certificate verzi”, a declarat Corina Popescu.
ANRE va elabora până la data de 01 aprilie 2017 cadrul de reglementare necesar funcționării piețelor centralizate anonime de certificate verzi și pieței centralizate pentru energia electrică susținută prin schema de ajutor de stat. Un certificat verde poate face obiectul unei singure tranzacţii între producător în calitate de vânzător și furnizor în calitate de comparator, se menționează în actul normativ.
Piața centralizată anonimă de certificate verzi este prezentată ca fiind cadrul organizat de tranzacționare a certificatelor verzi, deservit de un sistem de tranzacționare care permite fiecărui participant la piața de certificate verzi să introducă ofertele ferme proprii privind cantitatea și prețul propuse pentru vânzare sau cumpărare de certificate verzi fără ca identitatea sa să fie dezvăluită celorlați participanți la sesiunea de tranzacționare și să cunoască cantitățile și prețurile propuse spre tranzacționare de ceilalți participanți la piață începând cu momentul introducerii ofertelor, pe baza regulilor aprobate de către ANRE. Piețele centralizate anonime sunt organizate distinct pentru tranzacționarea spot a certificatelor verzi, decontate între părți pe baza rezultatelor notificate de către OPCOM SA și pentru tranzacționarea la termen a certificatelor verzi, decontate între părți pe baza contractului standard aplicabil și a rezultatelor notificate de OPCOM SA.
Piața centralizată pentru energia electrică din surse regenerabile susținută prin certificate verzi este o piață centralizată și anonimă în cadrul căreia se asigură tranzacționarea concurențială, transparentă, publică, centralizată și nediscriminatorie a energiei electrice din surse regenerabile asociat cu certificatele verzi aferente cantității de energie electrică tranzacționate. În cadrul pieței centralizate pentru energia electrică susținută prin schema de ajutor de stat este stabilit în mod concurențial prețul energiei electrice iar certificatele verzi asociate cantității de energie electrică tranzacționate sunt vândute la prețul de închidere stabilit în ultima sesiune de tranzacționare pe piața centralizată anonimă spot de certificate verzi.
Și producătorii de cărbune vor pune energia pe platforma concurențială OPCOM
Producătorul de cărbune este în continuare obligat ca întreaga energie, indiferent de cum o aranjează și cum o mixează, să o pună pe platforma concurențială, pe OPCOM, și această cantitate să fie văzută de absolut toată lumea, a explicat Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și servicii din Camera Deputaților modificările aduse Legii-cadru a energiei electrice (123/2012), adoptate recent de Parlament.
Acesta susține că noua lege nu conferă un avantaj producătorilor pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuși aceștia până acum. Li se oferă o șansă, care nu este un avantaj extraordinar sau uriaș, acela de a putea să-și construiască propriul mixt de producție de energie, astfel încât el să facă față unui preț concurențial, adică să-și mențină statutul de participare pe platforma concurențială, a afirmat Iancu.