Adio tranzacții suspecte?! Din toamnă, regenerabilii și furnizorii – obligați să tranzacționeze certificatele verzi pe o piață centralizată anonimă a OPCOM

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Adio tranzacții suspecte?! Din toamnă, regenerabilii și furnizorii – obligați să tranzacționeze certificatele verzi pe o piață centralizată anonimă a OPCOM
  • Potrivit OUG ce modifică Legea 220, aprobată de Guvern, ANRE va elabora până pe 1 septembrie 2017 cadrul de reglementare necesar funcţionării pieţelor centralizate anonime de certificate verzi şi pieţei centralizate pentru energia electrică susţinută prin schema de ajutor de stat

Toți actorii pieței energiei să meargă pe bursă! Obligații în acest sens au fost trasate inclusiv producătorilor de energie din surse regenerabile prin OUG ce modifică Legea 220, recent aprobată de Guvern. În acest fel, autoritățile speră că se va face ordine pe piața de energie și  că vor dispărea tranzacțiile suspecte cu energie ieftină versus certificate verzi, prezente într-o piață distorsionată.

Începând din toamnă, producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie şi furnizorii vor fi obligați să tranzacționeze certificatele verzi numai pe o piață centralizată anonimă organizată de OPCOM. Pevederile OUG sunt susținute  de crearea unor platforme anonime de tranzacționare a energiei din surse regenerabile și a certificatelor verzi pe piețele centralizate de tranzacționate a electricității, astfel că atât producătorii și furnizorii mari, dar și cei mici, vor putea să își găsească locul în piață, precizează reprezentanții Ministerului Energiei, într-un comunicat.

Potrivit OUG ce modifică Legea 220, ANRE va elabora până la data de 1 septembrie 2017 cadrul de reglementare necesar funcţionării pieţelor centralizate anonime de certificate verzi şi pieţei centralizate pentru energia electrică susţinută prin schema de ajutor de stat. Pieţele centralizate anonime sunt organizate distinct pentru tranzacţionarea spot a certificatelor verzi, decontate între părţi pe baza rezultatelor notificate de către Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale – OPCOM, şi pentru tranzacţionarea la termen a certificatelor verzi, decontate între părţi pe baza contractului standard aplicabil şi a rezultatelor notificate de OPCOM.

Ca urmare, OPCOM poate da startul pregătirilor pentru realizarea pieței centralizate pentru energia electrică din surse regenerabile susținută prin certificate verzi, o piață anonimă în cadrul căreia să se asigure tranzacționarea concurențială, transparentă, publică, centralizată și nediscriminatorie a energiei electrice din surse regenerabile asociat cu certificatele verzi aferente cantității de energie electrică tranzacționate.

Potrivit specialiștilor din sectorul regenerabilelor, specula va fi eliminată în condițiile în care “un certificat verde poate face obiectul unei singure tranzacţii între producător în calitate de vânzător şi furnizor în calitate de cumpărător. Prin excepţie, producătorul de energie electrică din surse regenerabile angajat într-un contract bilateral cu un furnizor de energie electrică, care se află în situaţia de a nu realiza numărul de certificate verzi contractate, poate achiziţiona diferenţa de pe pieţele centralizate de certificate verzi, doar pentru a acoperi această diferenţă.”

Piaţa centralizată anonimă de certificate verzi reprezintă cadrul organizat de tranzacţionare a certificatelor verzi, deservit de un sistem de tranzacţionare care permite fiecărui participant la piaţa de certificate verzi să introducă ofertele ferme proprii privind cantitatea şi preţul propuse pentru vânzare sau cumpărare de certificate verzi fără ca identitatea să fie dezvăluită celorlalţi participanţi la sesiunea de tranzacţionare şi să cunoască cantităţile şi preţurile propuse spre tranzacţionare de ceilalţi participanţi la piaţă începând cu momentul introducerii ofertelor, pe baza regulilor aprobate de către ANRE.

Din momentul în care Ministerul Energiei a pus proiectul de OUG ce modifică Legea 220 în consultare publică, la finele anului trecut, producătorii de energie din surse regenerabile s-au grăbit să încheie tranzacții cu CV – unele dintre acestea s-au ridicat la câteva milioane de certificate verzi –respectiv contracte pe termen lung, pe perioade de până în 2032, chiar până în anul 2036 (deși schema suport pentru energiile regenerabile se termină în 2032. Practic, conform datelor OPCOM, piața anonimă a fost omorâtă înainte de a apare!, semnnalează specialiști din sectorul energetic. Iar inegalitățile existente se păstrează în continuare: unii operatori își vând toate certificatele, alții rămân cu ele! Autoritățile se așteaptă ca, în timp, să se renunțe la aceste contracte dacă se va tranzacționa la prețuri mici la bursă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.