Administratorii Romgaz, despre CTE Iernut: Se caută soluții de continuare și finalizare a lucrărilor rămase. Este un obiectiv de o importanță deosebită

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Administratorii Romgaz, despre CTE Iernut: Se caută soluții de continuare și finalizare a lucrărilor rămase. Este un obiectiv de o importanță deosebită

Romgaz caută soluții de continuare și finalizare a lucrărilor rămase, Centralei termoelectrice (CTE) Iernut  fiind un obiectiv de o importanță deosebită, se precizează în Raportul administratorilor pe primul semestru al anului în curs.

Contractul încheiat cu Asocierea formată din Duro Felguera S.A. şi S.C. Romelectro S.A. pentru executarea centralei a fost reziliat pe 17 iunie 2021, după mai multe runde de negocieri fără succes în vederea încheierii unui act adiţional la Contractul de lucrări. Decizia a venit după ce Romgaz a prelungit de 4 ori termenul de suspendare a notificării de reziliere a contractului pentru Dezvoltarea CTE Iernut. Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.

Principala cauză invocată de administratorii Romgaz în ce privește întârzierea realizării CTE Iernut este întreruperea execuţiei lucrărilor generată de divergenţele apărute în relaţia cu partenerii de contract care au dus la rezilierea contractului. Din cauza pandemiei de COVID-19, s-au înregistrat întârzieri și  în aprovizionarea cu materiale, prezintă societatea.

 În domeniul producerii de energie electrică Romgaz și-a propus “eficientizarea activităţii prin realizarea unor investiţii pentru creșterea randamentului Centralei termoelectrice (CTE) Iernut la minim 55%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOX, CO2) și mărirea siguranţei de exploatare”, se specifică în raport. Investiție care întârzie să fie finalizată!

Romgaz prezintă cheltuielile realizate în primul semestru pentru acest obiectiv, în valoare totală de 384,24 mii lei, după cum urmează:

– Servicii de auditare progres tehnic – 13,50 mii lei;

– Servicii de auditare progres financiar – 12,36 mii lei;

– Servicii de consultanță în domeniul managementului de proiect – 180,00 mii lei;

– Tarif de racordare la rețeaua electrică – 173,95 mii lei;

– Servicii de colocare echipamente de comunicare DEN-  4,40 mii lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Administratorii Romgaz, despre CTE Iernut: Se caută soluții de continuare și finalizare a lucrărilor rămase. Este un obiectiv de o importanță deosebită”

  1. Soluția propusa de Consorțiu (Duro Felguera și ROEL)
    Este după părerea mea ce-ai bună, funcție de stadiul lucrărilor.
    Orice alta varianta ,va conduce la costuri și timpi de realizare a investiției, superioare.
    Este însă necesar ca Romgazul sa -si asume aceasta decizie.
    Au fost pierdute 6 luni ,ca urmare a lipsei de decizie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *