Ajutor de stat pentru CE Valea Jiului pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Ajutor de stat pentru CE Valea Jiului pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic “Valea Jiului” – S.A.  pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă. În proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului, pus în consultare publică de Ministerul Energiei, se propune aprobarea acordării unei finanțări sub formă de grant pentru pentru luna decembrie 2023 și 1 ianuarie – 30 iunie 2024, în valoare de 349.954 mii lei, către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului.

Totodată, pentru a asigura angajarea cheltuielilor în timp util, se mai propune ca perioada ajutorului de stat să se întindă până la 31 iulie 2024, dând timp companiei să angajeze și ultimele chletuieli, să efectueze plăți și să transmită documentele pentru decontare la Ministerul Energiei.

Obiectivele finanțării prevăzute în proiectul de act normativ sunt:

* eliminarea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional;

* scoaterea treptată din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă;

* închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru carierele şi minele ce urmează să fie incluse în programul de închidere.

Neaprobarea ajutorului de închidere care urmează a fi notificat la Comisia Europeană, sau nerespectarea de către Societatea „Complexul Energetic Valea Jiului”  a destinaţiei sumelor acordate prin prezenta ordonanţă de urgenţă determină aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat şi a dobânzilor aferente,  se precizează în nota de fundamentare a actului normativ.

Suma în valoarea totală de 54.207 mii lei pentru luna decembrie 2023 se alocă, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prin suplimentarea bugetului Ministerului Energiei prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.

Valoarea ajutorului de stat pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024 în cuantum de 295.747 mii lei se suportă din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului pe anul 2024, prin suplimentarea bugetului Ministerului Energiei prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *