Al doilea incident în acest week-end la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Unitatea 2, deconectată de la SEN. Îngrijorare pe piața energiei: prețul la bursă se menține ridicat               

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Al doilea incident în acest week-end la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Unitatea 2, deconectată de la SEN. Îngrijorare pe piața energiei: prețul la bursă se menține ridicat               

Ultima oră: Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost sincronizată duminică dimineața, 23 iulie, la Sistemul Energetic Național și funcționează la putere nominală, se precizează într-un comunicat al SN Nuclearelectrica.

Potrivit reprezentanților companiei, cauza este aceeași, respectiv reapariția unui tranzient în partea clasică a centralei. Specialiștii CNE Cernavodă investighează, cu sprijinul fabricantului acestuia, soft-ul care generează tranzientul pentru a elimina apariția acestuia și, implicit, deconectarea de la SEN, se afirmă într-un comunicat transmis de SNN.

Deconectarea Unității 2 de la SEN este explicată de companie, prin faptul că reactoarele nucleare sunt programate, prin proiect, să se deconecteze automat chiar și în cazul unui tranzient aferent unui soft din partea clasica a centralei. Specialiștii SNN dau asigurări că aparitia unor tranzienti la partea clasica a centralei nu implică niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător,  sistemele centralei funcționând în conformitate cu proiectul, ceea ce explică deconectarea automată a reactorului de la SEN.

Lipsa energiei nucleare a fost compensată de energia pe bază de cărbune și energia hidro. La ora 18.05, 22 iulie, situaţia producţiei de energie a României se prezenta astfel:

Dupa identificarea cauzei și remedierea situației, Unitatea 2 a CNE Cernavodă va fi reconectată la SEN, se precizează în comunicatul SNN.

La începutul lunii iunie a fost deconectată de la SEN și Unitatea 1 Cernavodă, necesitând efectuarea de lucrări de reducere a gradului de sensibilitate a sistemului de excitație a turbogeneratorului Unității la perturbații din sistemul energetic.

Unitatea 2 CNE Cernavodă a fost oprită planificat, timp de o lună, în data de 6 mai 2017  conform planificărilor aferente fiecărei opriri programate. În perioada opririi planificate a Unității 2 CNE Cernavodă, s-au efectuat activităţi din următoarele programe: de mentenanță preventivă/ electivă/ corectivă; de inspecţii; de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate; de implementare modificări.

Specialiștii din energie se arată îngrijorați de situația actuală de pe piața energiei, respectiv deconectările repetate a Unităților 1 și 2 ale CNE Cernavodă și susțin că se impune luarea de urgență a deciziei de retehnologizare la Unitatea 1. Îngrijorătoare sunt și creșterile mari de prețuri ale  energiei pe bursă, aproape duble faţă de anul trecut. Potrivit operatorilor din energie, creșterea prețului se înregistrează pe fondul unei perioade de secetă și lipsa vântului, care au condus la un deficit de energie ieftină, hidro şi eoliană și, totodată la creșterea producției de energie pe bază de cărbune, care este mai scumpă. Un alt factor care contribuie la menținerea prețurilor mari la energie în aceste zile- niveluri medii de peste 250 lei/MWh înregistrate pe PZU –  este și lipsa energiei nucleare, urmare a deconectărilor repetate ale Unității 2 a CNE Cernavodă.

Situația a devenit alarmantă, operatorii solicitând de la autorități măsuri de echilibrare a cererii cu oferta sau administrative, de plafonarea a tarifelor : pe PZU, pretul mediu înregistrat în luna iunie a fost de 194 lei MWh, cu 40% peste nivelul înregistrat în aceeași lună a anului trecut. Iar, în luna mai, pretul mediu înregistrat pe aceeași piață a fost de 193 lei MWh, cu 60% peste cel din luna mai a anului trecut.

În cazul Centralei Nucleare de la Cernavodă, specialiștii de pe piața energiei, contactați de InvesTenergy, consideră că acționarii SNN trebuie să urgenteze decizia privind extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 prin retubarea reactorului şi retehnologizarea sistemelor principale. Se așteaptă reacția autorităților….

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Al doilea incident în acest week-end la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Unitatea 2, deconectată de la SEN. Îngrijorare pe piața energiei: prețul la bursă se menține ridicat               ”

  1. Da energia electrica produsa pe baza de cărbune pe primul loc și cu toate acestea mai marii țării închid minele din Valea Jiului rand pe rand.UE dictează închiderea mineritului din Romania ,că mai apoi să fim obligați să importam de la ei la preturile impuse de ei.Cand bate vantul și ploua s_au e soare totul e ok cu hidro,eoliene și fotovoltaicelele și cei ce produc energie pe cărbune sunt marginalizați și amenințați cu închiderea termocentralelor,dar când e seceta si criză tot termocentralele scot țară din impas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.