Alarmant! Jumătate dintre tinerii din România vor să emigreze în următorii 5 ani. Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, la Conferința anuală InvesTenergy: Am lucrat cu peste 1000 de tineri să rămână în țară. Văd bariere. Nu este ușor…

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Alarmant! Jumătate dintre tinerii din România vor să emigreze în următorii 5 ani. Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, la Conferința anuală InvesTenergy: Am lucrat cu peste 1000 de tineri să rămână în țară. Văd bariere. Nu este ușor…
  • Noi, tinerii, vă transmitem că ne dorim din suflet să fim cu toții mai ambițioși și vă îndemnăm la optimism, să părăsim mentalitatea: Bine că nu suntem ultimii
  • Ion Lungu, Președinte AFEER: Să susținem tinerii, generațiile de viitori specialiști în energie, în demersurile lor!

„Un rol important în evoluția ulterioară a sistemului energetic românesc îl au tinerii. Să susținem tinerii, generațiile de viitori specialiști în energie, în demersurile lor”, este îndemnul lui Ion Lungu, Președinte AFEER, Moderator la Conferința anuală InvesTenergy.

“Tinerii energeticieni vor să rămână să facă performanță în România, însă au nevoie de recunoaștere, susținere și promovare”. Afirmația aparține Elenei Ratcu, „Părintele” FEL – Future Energy Leaders, un program al CNR-CME dedicat tinerilor din energie. Publicația InvesTenergy susține și promovează tinerii, viitori specialiști, energeticieni ai României. Ediția din acest an a Conferinței anuale InvesTenergy a fost deschisă, deopotrivă, de seniorii din energie – Domnii Dumitru Chiriță, președinte ANRE și Doru Vișan, Secretar de stat Ministerul Energiei – și de doi tineri frumoși, deștepți, implicați, campioni în ceea ce fac: Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti. Amândoi au fost selectați în cei 100 de viitori lideri din energie în cadrul programului Consiliului Mondial al Energiei, au construit case solare premiate internațional, promovează și sprijină prosumatorii și acționează cu optimis, convingere și responsabilitate.

Mihai Toader-Pasti, despre responsabilitate în Energie:

“Am auzit de prea multe ori că suntem prea tineri ca să vorbim despre responsabilitate. Dar, o voi face, cu convingere. Sunt mai multe modele în care noi putem vedea responsabilitatea: de părinte, de cetățean sau față de compania pe care o coordonați sau în care activați, responsabilitate față de societate și față de mediu. Contează cât timp și câți bani punem în aceste lucruri și măsura în care acestea sunt o prioritate. Dacă astăzi și mâine sunt responsabil pentru companie – e prioritate, poate la anul sau peste 2 ani voi fi pentru societate… Dar, timpul trece și trebuie să vedem riscurile alegerilor noastre….

Dintre riscurile locale, am selectat instabilitate poilitică și lipsa predictibilității, pe partea ce ține de forța de muncă și de emigrare și pe partea de mediu de lucru si oportunități. Un studiu realizat la finalul anului trecut arată că jumătate dintre tinerii din România vor să emigreze în următorii 5 ani. Acest lucru este o amenințare reală la adresa României. De ce? Pentru că șansele ca țara noastră să evolueze scad, în absența următoarelor generații, care să facă lucruri. Românii pleacă din țară și iau familiile cu ei, iar banii nu mai sunt principala prioritate a motivelor pentru care pleacă. Nu vorbesc doar de tineri, vorbesc de toate categoriile sociale.

Schimbările climatice reprezintă o problemă reală, un risc major și cu cât ignorăm mai mult această problemă, nu o să dispară pur și simplu. Când a apărut criza financiară globală, prim ministrul de atunci, încă politician astăzi, ne spunea că e o oportunitate extraordinară pentru români, că ne vom putea cumpăra apartamente în New York și cu siguranță nu ne va afecta criza financiară. Știm cu toții ce s-a întâmplat. Suntem într-o situație similară și ar fi bine să fi învățat ceva din acea experiență.

Când vorbim de încălzire globală și schimbări climatice, important este să ne gândim la incidența și extinderea acestor fenomene și putem să vedem cum s-a schimbat din 1950 până azi și trendul este din ce în ce mai rău. Din 1880 și până azi, 18 din cei mai calzi ani au fost din 2001 încoace, luna iunie și septembrie au fost cele mai calde luni înregistrate vreodată. Ce trebuie să facem? Trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și să ajungem la zero net până în 2050. Pentru a limita încălzirea globală la 1.5’C– 2’C. Astăzi ne îndreptăm către +4’C.

Ce vă spunem noi tinerii, vă transmitem că ne dorim din suflet să fim cu toții mai ambițioși și ca țară, să fim mai optimiști. Nu este aspirațional pentru nimeni să nu mai fim ultimii. Aveam/avem o scuză să nu performăm, că era cineva după noi. Ne dorim să fim printre cei mai buni, să acționăm echitabil și responsabil față de societate”.

Claudiu Butacu: Noi suntem generația care ne-am născut cu responsabilitate față de mediu în primul rand. Responsabilitatea în sine nu este doar actul de a fi responsabil și atât, ține foarte mult de rezultate. Încercăm să educăm, ajutăm tinerii să rămână în țară, să se implice. Tranziția să se facă treptat și bine. Este nebulos pentru noi să reușim să facem față, să nu dezamăgim, să ne pregătim, avem acces la informații, uneori și greșite, ne trebuie discernamânt. Decidenții lumii discută despre grand transition. La nivel național nu prea se întâmplă.

Partea de responsabilitate a tinerilor nu este doar la nivel național, este la nivel global. Companiile se confruntă cu o criză de specialiști. Am lucrat cu peste 1000 de tineri să rămână în țară. Văd bariere. Nu este ușor… Proiectele pe care noi le facem sunt în corelare cu ce se întâmplă la nivel global. Ne implicăm în zona de prosumatori, schimbăm mentalități. Am integrat și mediul academic în povestea noastra, există competențe, este nevoie de curaj.

Un motto al nostru: Să fim responsabili azi, ca să avem treabă bună de făcut mâine”.

La final, Dl Ion Lungu a remarcat și apreciat două dintre acțiunile/convingerile prezentate de Mihai și Claudiu: că militează să convingă tinerii să rămână în țară și îndemnul la optimism, să părăsim mentalitatea: bine că nu suntem ultimii. Vă sfătuiesc să fiți implicați și în decizii, le-a transmis Președintele AFEER tinerilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *