Alarmant! Sondaj la Conferința anuală InvesTenergy, peste 100 participanți. NU suntem pregătiți pentru NextEnergy – 65%, Involuție pe piața de energie – 60%

Publicat pe Categorii Business, Conferintele InvesTenergy, Esential, Exclusiv, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Alarmant! Sondaj la Conferința anuală InvesTenergy, peste 100 participanți. NU suntem pregătiți pentru NextEnergy – 65%, Involuție pe piața de energie – 60%
  • Anul trecut, cei peste 100 participanți au văzut astfel situația pe piața energiei: 42% – Involuție, 33% – Evoluție, 13% –  Revoluție, 12% – altele
  • Răzvan Nicolescu, Deloitte, Speaker la eveniment: “Din păcate noi suntem absolut nepregătiţi, suntem într-o perioadă în care sistemul nostru energetic este afectat de populism, este afectat de un naţionalism prost înţeles, care nu are nicio legătură cu patriotismul. Este afectat de foarte multă prostie”

Suntem pregătiți pentru NEXTenergy? NU, au răspuns 65% dintre  participanții la Conferința anuală InvesTenergy. La întrebarea: Cum vedeți situația actuală pe piața de energie din România comparativ cu anul trecut, 60% dintre participanți au optat pentru Involuție, 35% pentru Evoluție și 5% au menționat Stagnare. 40% dintre participanți sunt de părere că este o criză de specialiști în companiile energetice.

InvesTenergy a realizat un sondaj în cadrul Conferinței anuale cu tema “Pregătiți pentru NEXTenergy? PREȚuiește și INVESTește pentru viitor”, care a avut loc ieri, 20 noiembrie. La eveniment au fost prezenți peste 120 participanți: 21 Speakeri și Moderatori– oameni cheie din sectorul energetic, reprezentanți ai instituțiilor importante în domeniu, precum Ministerul Energiei, Parlament, ANRE,  asociații și companii din sectorul energetic, experți, avocați, bancheri, reprezentanți mass-media. La Chestionar au răspuns 100 de persoane.

La Conferința InvesTenergy de anul trecut, cei peste 100 participanți au văzut situația de pe piața energiei astfel: 42% –  Involuție, 33% – Evoluție, 13% –  Revoluție, 12% – altele.

Speaker la eveniment, Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, a criticat, în termeni foarte duri, situaţia din sistemul energetic românesc. “Vă spun cu multă sinceritate: România este absolut nepregătită pentru ce urmează, este absolut nepregătită să gestioneze această tranziţie energetică. În ultimele şase luni am discutat cu mulţi miniştri, prim-miniştri, şefi de companii şi ştiu ce fac alte ţări, cum încearcă să se adapteze, cum încearcă să tragă beneficii din această tranziţie energetică. Din păcate noi suntem absolut nepregătiţi, suntem într-o perioadă în care sistemul nostru energetic este afectat de populism, este afectat de un naţionalism prost înţeles, care nu are nicio legătură cu patriotismul. Este afectat de foarte multă prostie”, a afirmat Nicolescu, fost ministru al Energiei, la Conferința InvesTenergy, criticând lipsa investiţiilor şi faptul că se tot bate pasul pe loc de zeci de ani.

“Involuție există, însă tindem către evoluție, care înseamnă continuitate, creștere și stabilitate. Pot spune că majoritatea producătorilor de petrol și gaze confirmă  o involuție”, a precizat Saniya Melnicenco, Președinte ROPEPCA, Speaker la Conferința InvesTenergy.

Lipsa investițiilor noi a fost semnalată de cei mai mulți dintre Speakeri. “Nu doar în sectorul de stat nu mai investește, acceași situație este și în cel privat. Este o inerție. Nu mai vorbim de investițiile noi, de creativitate”, a semnalat Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES, moderator la evenimentul InvesTenergy.

Va fi evoluție dacă vor fi investiții noi, dacă valorificăm și susținem energia verde, dacă va exista un cadru predictibil și stabil care să permit o cât mai bună colaborare între Ministerul Energiei, ANRE și pe tot lanțul de la producție la furnizarea energiei, a sesizat un participant la conferință.

Vă lansăm provocarea și dvs – cititorilor InvesTenergy – să răspundeți la întrebările noastre:

  • Cum vedeți situația actuală pe piața de energie din România comparativ cu anul trecut?

Evoluție

Involuție

  • Suntem pregătiți pentru NEXTenergy?

Da

Nu

  • Este o criză de specialiști în companiile energetice?

Da

Nu

Considerăm că este momentul deciziilor corecte și asumate pentru viitorul energiei în România, nu ne mai permitem o inerție, să întârziem cu decizii în ce privește punerea în aplicare a unor proiecte strategice.

19 Speakeri, oameni cheie ai sectorului energetic, au fost prezenți la Conferința InvesTenergy, organizată sub patronajul ANRE: Dl Doru Vișan, Secretar de Stat Ministerul Energiei; Dl Virgil Popescu, Vicepreședinte, Comisia de Industrii și Servicii Camera Deputaților; Dl Niculae Havrileț, Consilier al Ministrului Energiei Anton Anton; Dl Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE; Dna Doina Vornicu, COO&Membru Directorat CEZ România; Dl Victor Ionescu, Director General OPCOM; Dl Răzvan Nicolescu, Liderul Industriei de Energie și Resurse, Deloitte; Dl Bogdan Badea, Președinte Directorat Hidroelectrica; Dna Corina Popescu, Director General Electrica; Dl Alessio Menegazzo, Director pentru Sustenabilitate și Afaceri Instituționale Enel România; Dl Adrian Șuța, Director Direcția Director pentru Relația cu Autoritățile de Reglementare și ENTSO-E Transelectrica; Dl Dan Octavian Georgescu, Vicepreședinte, Director General Romelectro; Dl Petre, CEO MET România Energy; Dl Adrian Dumitriu, Director Financiar Nuclearelectrica; Dl Petru Rușeț, Country Division Lead Energy Management, Siemens România; Dl Ion Lungu, Președinte AFEER; Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES. Evenimentul a fost moderat de Dl Martin Moise, Director General REPOM și PrimVicepreședinte PATRES și Dl Cătălin Bălan, Specialist PR&Comunicare, Jurnalist specializat în energie.

Ne-am bucurat de susținerea Partenerilor noștri în realizarea acestei conferințe, le adresăm mulțumiri: CEZ Group – Partener Oficial; Enel – Partener Platinum; Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Țuca Zbârcea & Asociații, Electrica, MET România Energy, Transelectrica, Romelectro – Parteneri Gold; Repom, MH Lawyers și Siemens România – Partener Silver. Ne onorează sprijinul oferit de: CNR-CME, AFEER, ACUE, IRE, PATRES, Voitin, Ba Da Media, energiaTA, EFdeN, FEL România, SIER Bucureșt Tineret și suportul Partenerilor Media: Energynomics, Focus Energetic, Energy Center,E-nergia.ro și The Diplomat Bucharest.

Vom reveni cu articole, însoțite de video, concluzii ale dezbaterilor conferinței. Mulțumim.

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *