Aleșii poporului adoptă, în grabă, măsuri ca să-i protejeze pe români de creşterea preţurilor la energie și gaze. Cum se aplică? ANRE trebuie să facă calculele privind compensarea în 30 de zile. Vicepreședinte ANRE: Nu avem logistică! Nu se pot face calculele nici în 7 luni! Senatori: Conformați-vă!

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Aleșii poporului adoptă, în grabă, măsuri ca să-i protejeze pe români de creşterea preţurilor la energie și gaze. Cum se aplică? ANRE trebuie să facă calculele privind compensarea în 30 de zile. Vicepreședinte ANRE: Nu avem logistică! Nu se pot face calculele nici în 7 luni! Senatori: Conformați-vă!
  • Conform actului normativ, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială va determina sumele decontate necuvenit sau nedecontate furnizorilor de energie electrică/gaze naturale. Reprezentant al Ministerului Muncii, la Senat: Nu avem soft! Senatori: Trebuie să vă conformați!

Senatorii din toate partidele politice au adoptat, ieri, în unanimitate un soluții legale menite să-i protejeze pe romani de creşterea preţurilor la energie și gaze. Bucurie mare că s-a găsit consens în Parlament pe subiectul facturilor, după cum susține Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei.

Legea trebuie să intre în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2021… Săptămâna viitoare legea ar putea fi aprobată de Camera Deputaților și va merge la promulgare, a spus Popescu, la Digi24.

Misiune dificilă pentru ANRE, care trebuie să facă toate calculele privind compensarea în 30 de zile, potrivit prevederilor legale. Specialiștii ANRE trebuie să stabilească prețurile și cantitățile achiziționate de fiecare furnizor  și să transmită Ministerului Energiei cifrele, care să efectueze plata către furnizori.

Prezent la ședința Comisiilor de specialitate din Senat, Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege le-a spus senatorilor că ANRE nu are logistica necesară să efectueze aceste calcule în 30 de zile. Nu poate să le facă nici în 7 luni!, a spus acesta. Răspunsul din partea senatorilor:  ANRE  să se descurce!

 Așadar, la art. 7 se prevede: Documentele justificative ce trebuie prezentate de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale în vederea acoperirii diferenței de preț compensate: a) Documente justificative privind cantitatea de energie electrică/gaze naturale achiziționată în vederea acoperirii consumului clienților casnici aflați în portofoliu pentru perioada de aplicare a prevederilor prezentei legi, precum si prețul acesteia; b) Documente justificative privind procentul cantității achiziționate pe întreaga perioadă a aplicării prezentei legi din total consum client aflați în portofoliu în perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022.

(4) Calculul privind diferențele de preț de la alin. (1) și (2) va fi realizat de către ANRE în termen de 30 de zile de la depunerea de către furnizori a documentelor justificative.

(5) ANRE va transmite calculele de la alin. (4) și verificările aferente Ministerului Energiei iar acesta va efectua plata către furnizori în termen de 5 zile de la primirea documentelor.

Iar Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială va determina sumele decontate necuvenit sau nedecontate furnizorilor de energie electrică/gaze naturale pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022 și le va comunica furnizorilor,  precum și operatorilor de distribuție care revând energie electrică clienților finali.

De asemenea, reprezentantul Ministerului Muncii, prezent și el la ședința Comisiilor, le-a comunicat senatorilor că  ministerul/Agenția nu deține un soft pentru a aplica articolul din lege, însă i s-a răspuns la fel ca Vicepreședintelui ANRE, că trebuie să se conformeze.

Despre soluțiile pentru criza facturilor la energie, adoptate de Senat, citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/comisiile-de-specialitate-din-senat-au-votat-pentru-plafonarea-preturilor-si-profitului-furnizorilor-compensare-facturi-pentru-consumatorii-casnici-dar-si-pentru-imm-uri-si-suprataxarea-producatoril/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *