Analiză AEI: Prognoze inimaginabile pentru prețul gazelor în această iarnă: 762 – 1074 lei/MWh. Panică pe piața de gaze alimentată de lipsa gazelor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Analiză AEI: Prognoze inimaginabile pentru prețul gazelor în această iarnă: 762 – 1074 lei/MWh. Panică pe piața de gaze alimentată de lipsa gazelor

Panica nemaitâlnită pe piața de la gaze aduce prețul gazelor naturale cu livrare în trimestrul 1 2022 la un nivel de 561,6 lei/MWh pe Bursa Romana de Marfuri (BRM).

O analiză a Asociației Energia Inteligentă, realizată în urmă cu o săptămână, pe baza prognozelor, prezenta pentru luna ianuraie 2022 un preț al gazelor la un nivel de 550 lei/MWh. Analiza a fost invalidată de creșterea nemaintâlnită în doar două zile a prețului gazelor pe BRM, respectiv prețul a crescut cu 141,6 lei/MWh (33%).


Analizand tranzactiile efectuate pe BRM, inclusiv în ultimele două zile, prețul gazelor tranzacționate pe bursă, cu livrare în trimestrul 1 2022, poate atinge în iarnă valori cuprinse între 762 – 1074 lei/MWh , evidențiază analiza AEI.
Atingerea acestui nivel al prețului, exact în ziua în care autoritățile române declarau că au găsit soluția rezolvării facturilor mari la gaze, arată că în loc să eliminăm cauzele care determină aceste creșteri ale prețului, ne orientăm doar asupra efectelor. În fapt, fără a înlătura situația de criză legată de lipsa gazelor în iarnă și care alimentează panica, aceste evoluții inimaginabile ale prețului gazelor din această iarnă, vor continua, apreciază Dumitru Chisăliță, Președinte AEI.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *