Analiză Electrica: Piața de energie va fi caracterizată, pe termen mediu și lung, de volatilitatea prețului pentru energia electrică, cu tendință accentuat crescătoare și de concurența în creștere între furnizori. Schimbări majore privind cadrul de reglementare în următorul deceniu

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Analiză Electrica: Piața de energie va fi caracterizată, pe termen mediu și lung, de volatilitatea prețului pentru energia electrică, cu tendință accentuat crescătoare și de concurența în creștere între furnizori. Schimbări majore privind cadrul de reglementare în următorul deceniu

Piața de energie electrică din România va fi caracterizată, pe termen mediu și lung, de volatilitatea prețului pentru energia electrică, cu tendință accentuat crescătoare, de concurența în creștere între jucătorii de pe piața de furnizare a energiei electrice, precum și de noua legislație care introduce prevederi legate de tranzacții în piața nereglementată, susțin reprezentanții Electrica, în Raportul semestrial al grupului.

Volatilitatea prețului pentru energia electrică și tendința crescătoare va fi accentuată de factori exogeni industriei: înăsprirea condițiilor de mediu în care producătorii trebuie să funcționeze, limitarea surselor primare de energie prin politici cu caracter imperativ, lipsa politicilor de stimulare a apariției de noi producători, precum și de factori endogeni: tendința de a vinde doar pentru perioade scurte și aglomerarea în zona de echilibrare și vârf, se precizează în documentul Electrica.

Liberalizarea pieței de furnizare a impus regândirea priorităților și stabilirea strategiilor pentru menținerea cotei de piață a furnizorilor.  Concurența între furnizorii de energie va crește, mai ales în ceea ce priveste diversificarea portofoliului de produse oferite clienților, respectiv: oferte pentru gaze naturale, asigurări, produse electrocasnice etc. și de servicii digitale oferite: aplicații mobile, facturi și plăți online, extinderea serviciului de relatii cu clienții prin soluții de tip chat, apreciază Electrica. Și Furnizorii de Ultimă Instanță vor trebui să-și stabilească noi strategii privind gestionarea portofoliilor date fiind noile prevederi legate de tranzacții în piața nereglementată, se arată în raport. Pe viitor, în aria de distribuție a energiei electrice, tendința de reglementare este de a acorda remunerarea operatorilor luând în considerare atât calitatea serviciilor oferite, cât și costurile operaționale și eficiența pe bază de analize comparative între distribuitori.

De asemenea, distribuitorii de energie  vor trebui să-și adapteze procesele și strategiile privind dezvoltarea și modernizarea rețelelor și să ofere soluții producătorilor independenți, având în vedere apariția prosumatorilor, participanți activi în piața de energie. Context în care sunt necesare investiții semnificative pentru îmbunătățirea infrastructurii, atât de transport, cât și de distribuție, spun reprezentanții Electrica.

Alte tendințe prezentate în raportul Electrica:

▪ Pe termen lung, vehiculele complet electrice și vehiculele utilitare ușoare vor crește consumul de energie electrică în sectorul transporturilor;

▪ Dezvoltarea tehnologică viitoare va sprijini politicile de eficiență energetică precum: dezvoltarea rețelelor de transport și distributie, inclusiv implementarea retelelor inteligente și a contorizării inteligente; eficientizarea consumului final de energie (integritatea termică a clădirilor, iluminat, aparate electrice, unități cu motor, pompe de caldură etc.); implementarea contoarelor inteligente. Reducerea semnificativă a costurilor tehnologiilor fotovoltaice reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru proiectele de generare la scara mai mică, în special în zona casnică.

În următorul deceniu vor fi schimbări majore privind cadrul de reglementare, ca urmare a noii Strategii  pentru o Uniune Energetică Europeană. Legislația românească trebuie aliniată, în continuare, cu legislatia UE. În  2020 a avut loc cel mai complex proces de revizuire a legislației secundare din ultimii ani – 47 de reglementări, în scopul alinierii la modificările Legii energiei, decontarea la 15 minute, finanțarea lucrărilor de racordare a clienților casnici și non-casnici cu lungimi mai mici de 2,5 km. Liberalizarea totală a pieței energiei electrice de la 1 ianuarie 2021 a determinat furnizorii să schimbe strategiile de achiziție a energiei, de vânzare către clienții finali, de dezvoltare de noi produse și servicii, se evidențiază în Raport.

Grupul Electrica a obținut, în primul semestru din 2021, un profit net consolidat de 76 milioane RON, înregistrând o reducere de 59,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, generată, în principal, de creșterea semnificativă a costurilor cu achiziția de energie electrică.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/grupul-electrica-in-primul-semestru-scadere-cu-60-a-profitului-net-generata-de-o-crestere-semnificativa-a-costurilor-cu-achizitia-de-energie-electrica/

Electrica Furnizare are o cotă de piață de 18,54%, fiind lider de piață pe segmentul de Serviciu Universal și FUI, cu o cotă de piață de 31,14%: Pe piața concurențială are o cotă de 10,71%. Comparativ, în decembrie 2020, Electrica Furnizare a avut o cotă de piață reglementata de 54,56% și o cotă de piață concurențiala de 10,86% (raport ANRE decembrie 2020).

În S1 2021, Grupul a furnizat către aproximativ 3,5 milioane locuri de consum (atât în regim de serviciu universal și ultimă instanță, cât și de pe piață concurențială) 4,6 TWh de energie electrică, reprezentând o creștere de 0,8% față de perioada similară a anului anterior.

Pe segmentul de distribuție, suprafața totală acoperită este de 97.196 km2, reprezentând 40,7% din teritoriul României,  3,8 milioane utilizatori deserviți la sfârșitul S1 2021 și 9,2 TWh de energie electrică distribuită în S1 2021, în creștere cu 9,1% față de S1 2020.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Analiză Electrica: Piața de energie va fi caracterizată, pe termen mediu și lung, de volatilitatea prețului pentru energia electrică, cu tendință accentuat crescătoare și de concurența în creștere între furnizori. Schimbări majore privind cadrul de reglementare în următorul deceniu”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *