- Deputatul PSD Iulian Iancu a depus la Biroul Permanent un memorandum în care semnalează „existenţa unor scurgeri de informaţii cu caracter confidenţial” în presă
Secretarul Camerei Deputatilor, deputatul PSD Georgian Pop, citat de Agerpres: „Ce poate să facă Biroul Permanent pe actualul regulament? Să trimită către Comisia juridică şi aceasta va face o verificare, o cercetare şi să prezinte Biroului Permanent concluziile. Am trimis memorandumul către Comisia juridică şi probabil că membrii comisiei vor fi întrebaţi dacă au dat ei sau nu (informațiile în presă –n.r.)”
La cererea deputatului PSD Iulian Iancu, o anchetă se va derula la Comisia parlamentară de anchetă a activității Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Sunt vizați membrii Comisiei, care vor fi interogați de Comisia juridică pentru a se afla cum a ajuns raportul în presă. Mai exact, la InvesTenergy. Publicația noastră a prezentat principalele concluzii/propuneri din Raportul Comisei de anchetă, acestea urmând să fie bază de dezbateri în vederea realizării raportului final.
Citește articolele publicate de InvesTenergy:
Supărat că informații, pe care le consideră confidențiale, au fost publicate de InvesTenergy și preluate ulterior și de alte publicații, presedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, Iulian Iancu, s-a adresat Biroului permanent al Camerei Deputaților cu solicitarea de a se lua măsuri pentru a se afla cine se face vinovat de apariția raportului în mass-media. Deputatul Iulian Iancu a depus la Biroul Permanent un memorandum în care semnalează „existenţa unor scurgeri de informaţii cu caracter confidenţial în mediul public, prin încălcarea dispoziţiilor legale, şi posibilitatea ca şi alte date şi informaţii care au fost primite la comisie, date cu caracter confidenţial, nedestinate publicităţii, să ajungă la terţe persoane”.
„Am avut pe ordinea de zi a Biroului Permanent un memorandum intern al domnului deputat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă privind activitatea ANRE. Este o comisie specială, cea cu ANRE, iar în regulamentul lor de funcţionare au stabilit cu toţii, de comun acord, că până în momentul în care raportul are forma finală şi este dat şi publicităţii, având un caracter confidenţial, să nu fie făcut public. Draftul de raport – nu e forma finală – pe care preşedintele, domnul Iancu, l-a distribuit membrilor comisiei a apărut în presă integral şi acum vrea să ştie cine a încălcat regulamentul pe care tot ei împreună l-au decis. Ce poate să facă Biroul Permanent pe actualul regulament? Să trimită către Comisia juridică şi aceasta va face o verificare, o cercetare şi ea o să prezinte Biroului Permanent concluziile. Am trimis memorandumul către Comisia juridică şi probabil că membrii comisiei vor fi întrebaţi dacă au dat ei sau nu”, a precizat secretarul Camerei Deputatilor, deputatul PSD Georgian Pop, citat de Agerpres.
Potrivit Raportului (draft) Comisiei parlamentare de anchetă, în perioada 2005-2017, decizii administrative la nivelul legislației au dus la creșterea prețului la consumatorul final și distorsionarea pieței. Parlamentarii Comsiei au constatat o serie de nereguli în activitatea ANRE, pe care le prezintă în raport. Totodată, Comisia lui Iancu a aflat de ce plătesc românii prețuri mari la energie: “Creșterile de preț la consumatorii finali se datorează în primul rând existenței unor reglementări care permit comportamente speculative, lipsei de reglementări sau reglementări inadecvate, cu tarife reglementate scăpate de sub control, în special cele pentru serviciul de distribuție, tarife care ajung să depășească 55% din prețul total al energiei electrice avizate de ANRE, cu pierderi foarte mari în rețea și costuri nejustificate, recunoscute totuși în tarifele reglementate, fără investiții în retehnologizări și modernizări”, se menționează în draftul de Raport, un document de peste 180 de pagini.
Membrii Comisiei parlamentare de anchetă:
- Iancu Iulian (deputat PSD) – președinte
- Zamfir Daniel (senator PNL) – vicepreședinte
- Cupă Ion (deputat ALDE) – secretar
- Bode Lucian Nicolae (deputat PNL)
- Bota Marius Sorin-Ovidiu (deputat PSD)
- Marin Gheorghe (senator PSD)
- Mocanu Adrian (deputat PMP)
- Nistor Laurențiu (deputat PSD)
- Oprea Ștefan Radu (senator PSD)
- Petric Octavian (Grup PSD)
- Popescu Virgil-Daniel (deputat PNL)
- Prună Cristina-Mădălina (deputat USR)
- Smarandache Miron-Alexandru (senator PSD)
- Tánczos Barna (senator UDMR)