Trangaz s-a angajat să crească capacităţile de export de gaze de la punctele de interconectare cu Ungaria şi Bulgaria, în încercarea de a încheia, de comun acord, o anchetă a Uniunii Europene (UE) privind încălcarea normelor UE în materie de concurenţă de către operatorul român, informează Reuters, citând Comisia Europeană.
Decizia companiei vine după ce autoritatea de reglementare europeană a deschis, la 1 iunie 2017, o procedură oficială de investigare, Transgaz fiind suspectată că a restricţionat exporturile de gaze naturale din ţara noastră către alte state membre din spaţiul comunitar, o încălcare a regulilor de concurenţă, care ar putea rezulta într-o amendă.
„Astfel de restricţii s-ar fi putut produce prin întârzierea construirii infrastructurii necesare pentru exporturile de gaze şi prin creşterea tarifelor de interconectare, astfel încât exporturile de gaze să devină neviabile din punct de vedere comercial”, informează Comisia Europeană printr-un comunicat.
Transgaz s-a angajat să asigure lipsa discriminărilor între tarifele de export şi cele domestice şi să nu împiedice exporturile. Aceste angajamente vor rămâne în vigoare până la sfârşitul anului 2025, iar monitorizarea îndeplinirii acestora de către Transgaz ar fi încredinţată unui administrator fiduciar, scrie Reuters.
Conform comunicatului CE, Trangaz a propus: să majoreze capacităţile de export de la 0,1 miliarde metri cubi la 4 miliarde metri cubi pe an la punctele de interconectare cu Ungaria şi Bulgaria, cu garanţia că acestea sunt capacităţi minime ferme (respectiv, care nu pot fi întrerupte); să se asigure că în propunerea de tarife pe care o va înainta autorităţii române de reglementare în domeniul energiei (ANRE) nu va face discriminări între tarifele de export şi tarifele interne; să se abţină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucţionare a exporturilor. „Dacă societatea încalcă aceste angajamente, Comisia poate impune o amendă de până la 10% din cifra de afaceri la nivel mondial a acesteia, fără a fi necesar să dovedească existenţa unei încălcări a normelor antitrust ale UE”, se mai arată în informarea executivului european.
Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenţei, a declarat: „Consumatorii de gaze naturale din întreaga UE ar trebui să se bucure de beneficiile unei pieţe europene unice a energiei, integrată şi concurenţială. Analizăm dacă angajamentele propuse de Transgaz promovează fluxul liber de gaze naturale la preţuri competitive pe pieţele din Europa de Sud-Est, în special prin conectarea României la ţările vecine, Ungaria şi Bulgaria. Înainte de a lua o decizie, dorim să aflăm opiniile părţilor interesate”.