ANRE a aprobat creșterea capacităților de înmagazinare subterană a gazelor. Investiții de 192 milioane euro la Depomureș și Depogaz

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE a aprobat creșterea capacităților de înmagazinare subterană a gazelor. Investiții de 192 milioane euro la Depomureș și Depogaz

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor naturale pentru două depozite naționale, situate în Târgu-Mureș și Sărmășel.

Cei doi operatori ai sistemelor de înmagazinare a gazelor naturale din România, Depomureș și Depogaz, au solicitat ANRE aprobarea demarării proiectelor de extindere a depozitelor menționate, care sunt în același timp Proiecte de Interes Comun la nivelul Uniunii Europene, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului.

Aceste proiecte modernizează depozitele existente prin majorarea capacității de înmagazinare subterană în cazul DEPOMUREȘ (depozitul Târgu-Mureș) de la 200 milioane m3/ciclu la 300 milioane m3/ciclu și în cazul DEPOGAZ (depozitul Sărmășel) de la 900 milioane m3/ciclu la 1550 milioane m3/ciclu, respectiv prin creșterea debitelor de injecție și de extracție a gazelor în și din depozite. Astfel, capacitatea totală de înmagazinare subterană de gaze naturale a României va crește de la 3070 milioane m3 la 3820 milioane m3, comunică ANRE.

Valoarea totală a proiectelor de investiții este de cca. 192 milioane euro. Din această valoare, cei doi inițiatori de proiecte au dreptul și intenționează să aplice pentru obținerea unor finanțări nerambursabile sub formă de granturi pentru lucrări de cca. 80 mil. euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), implementat în baza Regulamentului (UE) nr.1316/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.