Decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie se va aplica cu data de 1 februarie 2021, nu cu 1 ianuarie cum stabilește Ordinul 63/2020. InvesTenergy a anunțat deja, citând surse autorizate, decizia ANRE de amânare cu o lună ca urmare a cererilor venite din partea operatorilor și Transelectrica.
Printr-un comunicat, Transelectrica informează că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat astăzi, 16 decembrie 2020, prin Ordinul ANRE nr. 230/2020, solicitarea formulată de CNTEE Transelectrica de prorogare până la data de 01.02.2021 a termenului prevăzut în Ordinul 63/2020.

Astfel, luna ianuarie a anului următor o vom dedica în întregime testelor și corecțiilor necesare, precum și diseminării rezultatelor acestora către toate părțile implicate în aplicarea trecerii la decontarea la 15 minute.privind implementarea prevederilor Ordinului ANRE nr. 63/2020 referitoare la trecerea la intervalul de decontare de 15 minute, începând cu data de 01.01.2021, precizează Transelectrica.
Cu siguranță, în decizia luată, ANRE a luat în considerare și cererea regenerabililor și a altor operatori din energie de amânare cu o lună a implementării decontării la 15 minute a tranzacțiilor cu energie.
S-a avut în vedere complexitatea acțiunilor și proceselor pregătitoare pentru trecerea la intervalul de decontare (ID) de 15 minute, nevoia de finalizare a tuturor testelor funcționale și nevoia de a obține o validare funcțională și organizatorică din partea tuturor participanților la piață, susține Transelectrica, explicând decizia Autorității.
În contextul procesului de pregătire a trecerii la intervalul de decontare (ID) de 15 minute în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 63/2020, Transelectrica informează toți participanții la piață că derulează în prezent mai multe acțiuni tehnice și organizatorice, dintre care menționează:
• Actualizarea și modificarea aplicațiilor sistemului informatic al Pieței de Echilibrare pentru adaptarea acestora la noul interval de decontare. În acest context, am inițiat un proces de testare a funcționalităților acestor aplicații, în vederea verificării și validării modulelor aferente administrării Pieței de Echilibrare, alocării de capacitate transfrontalieră și administrării licitațiilor pentru serviciile tehnologice de sistem. Toate aceste dezvoltări și modificări din cadrul sistemului informatic au un impact semnificativ atât din punct de vedere comercial, cât și operațional, ele asigurând operarea corespunzătoare a piețelor de energie administrate de către CNTEE Transelectrica SA și siguranța în funcționare a SEN;
• Implementarea de noi funcționalități în cadrul sistemului informatic al Pieței de Echilibrare, cum ar fi funcții de schimb electronic de fișiere (de tip „web service”) sau alarme suplimentare în cazul dispozițiilor de dispecer, funcționalități care au fost solicitate de către o parte dintre participanții la piață;
• Derularea, împreună cu Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale OPCOM S.A., a unor întâlniri cu operatorul de piață și cu cel de sistem din Ungaria, în vederea introducerii în cadrul Pieței Intrazilnice Cuplate (SIDC) a produselor cu rezoluție de 15 minute pe granița România – Ungaria;
• Derularea unor teste pentru schimbul de fișiere dintre sistemul informatic al Pieței de Echilibrare și sistemul de conducere prin dispecer EMS – SCADA.