Pentru a putea reduce tarifele cu până la 16% în 2016, Autoritatea are un ordin pregătit, prin care se elimină plafonul procentual anual în limita căruia poate să scadă tarifele de distribuție, însă se păstrează un plafon pentru majorările de tarife!
La sfârșit de an, veștile de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei pentru distribuitorii de energie nu sunt favorabile… Spre nemulțumirea acestora, reglementatorul a “corectat” tarifele de distribuție pentru 2016, operând scăderi semnificative, cuprinse între 5,54% și 16, 3%. Cele mai mari reduceri de tarife se remarcă la companiile de distribuție ale Enel, acestea variind de la 13,75% la 16,3%, în funcție de joasă, medie și înaltă tensiune. La CEZ Distribuție, tarifele scad cu 11,14% (înaltă tensiune), 10,98% (medie tensiune), 13,63% (joasă tensiune), iar la E.ON Distribuție – reducerile sunt: 9,35% (înaltă tensiune), 9,28% (medie tensiune), respectiv 10,11% (joasă tensiune). La societățile de distribuție Electrica, reducerile tarifelor variază între 5,54% și 14,4%.
ANRE a pregătit 8 proiecte de Ordine pentru aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice şi a preţului pentru energia electrică reactivă, la operatorii de distribuţie concesionari pentru anul 2016, acestea fiind supuse consultării publice în regim de urgență, urmând a fi aprobate până la data de 15 decembrie 2015.
Potrivit normelor în vigoare, „tarifele de distribuție pot varia de la un an la altul în termeni reali cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuție și 7% pentru tariful mediu ponderat”. Ceea ce înseamnă că ANRE poate opera modificări anuale la tarifele de distribuție reglementate încadrându-se în procentele menționate. Pentru a putea reduce tarifele cu până la 16% în 2016, Autoritatea are un alt ordin pregătit, prin care se elimină plafonul procentual anual în limita căruia poate să scadă tarifele de distribuție, însă se păstrează plafonul pentru majorările de tarife!
La ședințele de la ANRE, ce au avut loc pe parcursul lunii noiembrie, operatorii de distribuţie – Enel Distribuție Banat, Dobrogea și Muntenia; E.ON Distribuție România; CEZ Distribuție; Electrica Distribuție Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania SUD – au solicitat ca scăderea în termeni reali a tarifului mediu pe 2016 faţă de cel aferent anului 2015 să fie de cel mult 7 % în termeni reali şi scăderea tarifelor specifice de distribuţie pentru fiecare nivel de tensiune să fie de maxim 10 % în termeni reali. Însă, fără sorți de izbândă! Calculele reglementatorului nu coincid cu cele ale operatorilor! Dacă decizia reglementatorului nu îi surprinde pe unii dintre distribuitori, aceștia așteptându-se la o scădere mare a tarifelor de distribuție, cei mai mulți nu acceptă această situație, fiind deciși să apeleze la Instanță, susțin surse din cadrul companiilor. Distribuitorii se judecă încă cu Autoritatea pentru reducerea, de la 1 ianuarie 2015, a ratei reglementate a rentabilității companiilor de la 8,52% la 7,7%.
Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a anunțat săptămâna trecută că, grație unei conjuncturi pozitive – consum de energie în creştere anul acesta, inflație în scădere, Autoritatea își permite să umble la tarifele de distribuție, operând scăderi de 8%, astfel încît din ianuarie 2016, prețul energiei electrice la consumatori să scadă cu 3-5%. Iată că scăderea operată de reglementator este dublă pentru unii dintre operatorii de distribuție!
ANRE: Scăderea medie a tarifelor de distribuție este -12% la nivelul întregii ţări
Conform analizei efectuate de ANRE, în baza datelor transmise de operatorii de distribuţie concesionari şi a calculelor preliminare a veniturilor reglementate cu luarea în considerare a corecţiilor anuale efectuate conform prevederilor Metodologiei, s-a constatat că tarifele calculate pentru anul 2016 înregistrează scăderi semnificative faţă de anul 2015, scăderi cuprinse între aprox. -7% şi -16%, scăderea medie fiind de aproximativ -12% la nivelul întregii ţări, susțin reprezentanții Autorității.
Nivelul ridicat al corecţiilor valorice anuale negative ce urmează a fi luate în considerare la stabilirea tarifelor aplicabile în anul 2016 se datorează în principal, următoarelor:
– creşterea cantităţilor de energie electrică distribuite în cursul anilor 2014 şi 2015 faţă de nivelul prognozat iniţial;
– scăderea substanţială a preţului de achiziţie a energiei electrice pentru acoperirea CPT realizat/recunoscut de ANRE, faţă de cel prognozat iniţial;
– aplicarea corecţiei de venituri eferente anului 2016 datorită diminuării valorii RRR (Ratei Reglementate a Rentabilităţii). Specialiștii ANRE au constatat, în urma analizelor în vederea stabilirii corecţiilor valorice anuale, că venitul reglementat realizat de operatori în anul 2015 este mai mare decât cel cuvenit şi, în consecinţă, s-au impus corecţii negative. Dacă s-ar fi amânat decizia de reducere a tarifelor de distribuție, operatorii ar fi beneficiat pentru o perioadă de timp de venituri suplimentare nejustificate, specialiștii ANRE considerând că aduce prejudicii utilizatorilor.
Reprezentanții ANRE apreciază că scăderea tarifelor specifice de distribuţie va avea un impact favorabil pentru consumatorii casnici şi noncasnici, precum și un efect antiinflaţionist care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenţilor economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creşterii competitivităţii acestora şi al diminuării preţurilor bunurilor şi serviciilor.