ANRE introduce garanţii financiare în contractele cu energie de pe PCSU

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica ANRE introduce garanţii financiare în contractele cu energie de pe PCSU

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE instituie garanţii în contractele încheiate pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) de pe bursa de energie OPCOM, piaţa unde se tranzacţionează energia pentru consumatorii casnici. Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat miercuri un ordin acest sens. Măsura vine după ce, în luna ianuarie, profitând de faptul că pe această piaţă nu existau obligaţii privind eventuale garanţii, unii furnizorii au preferat să rezilieze contracte pe PCSU pentru a vinde energia pe piaţa spot, unde preţurile au explodat.

„Necesitatea modificării şi completării Ordinului ANRE nr. 65/2014 şi Deciziei ANRE nr. 2667/2014 s-a impus ca urmare a acţiunilor de supraveghere, monitorizare şi analiză realizate de autoritate, pe fondul creşterii excesive, în lunile ianuarie şi februarie 2017, a preţurilor pe pieţele centralizate administrate de OPCOM SA, în special PZU, care au arătat că furnizorii de ultimă instanţă, parteneri în contractele încheiate pe PCSU, s-au confruntat cu situaţii în care participanţii declaraţi câştigători în urma sesiunii de licitaţie organizate pe PCSU pentru trimestrul I 2017 au notificat denunţarea unilaterală a contractelor de vânzare – cumpărare încheiate pe această piaţă sau sistarea livrărilor de energie electrică aferente acestora”, se precizează în comunicatul ANRE.

Urmare a controalelor effectuate, reprezentanții ANRE au decis să descurajeze astfel de practici, lucru posibil prin modificarea și completarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a licitaţiilor simultane cu preţ descrescător pe piaţa centralizată pentru serviciul universal. Astfel, au fost introduse garanţii financiare de bună execuţie în contractele de vânzare – cumpărare încheiate pe PCSU, ca măsură suplimentară de reducere a expunerii furnizorilor de ultimă instanţă, adică cei care livrează energie consumatorilor casnici, la riscul de nerespectare a obligaţiilor contractuale de către participanţii declaraţi câştigători la licitaţie, precum şi penalizarea acţiunilor de nerespectare de către participanţii declaraţi câştigători la licitaţie a obligaţiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitaţiilor PCSU.

Măsură adoptată de ANRE va conduce și la reducerea riscului de creştere a preţului energiei electrică plătit de clienţii finali beneficiari ai serviciului universal din cauza nerespectării de către participanţii declaraţi câştigători la licitaţie a obligaţiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitaţiilor PCSU.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *