ANRE, mesaj pentru CE Oltenia: Știe că OUG 114 produce efecte și va modifica, în scurt timp, metodologia privind contribuția bănească

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal ANRE, mesaj pentru CE Oltenia: Știe că OUG 114 produce efecte și va modifica, în scurt timp, metodologia privind contribuția bănească
  • Va fi reglementată inclusiv modalitatea de regularizare a contribuției anuale percepută de la CE Oltenia, CE Hunedoara și producători de energie în cogenerare, prin facturarea diferenței dintre valoarea contribuției calculată inițial (2% din cifra de afaceri) și valoarea contribuției calculată potrivit acestei noi reglementări

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE ii linisteste pe titularii de licențe de exploatare comercială a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, precum și a celor de producere a energiei electrice și termice în cogenerare. Este vorba despre CE Oltenia, CE Hunedoara și producători de energie în cogenerare, care sunt exceptați de la plata contribuției de 2% pe CA pentru ANRE.

Potrivit unei informari publicate pe site-ul propriu, ANRE sustine ca are in vedere faptul că prevederile OUG nr.114/2018 au produs efecte pentru perioada 01.01.2019-29.03.2019 si anunta ca va finaliza în scurt timp proiectul de modificare a Metodologiei privind calculul și stabilirea contribuției bănești anuale prevăzute la art.2 alin. (31) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.33/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, astfel cum a fost introdus prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018.

Contribuția anuală percepută de la titularii licențelor de exploatare comercială a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, precum și a celor de producere a energiei electrice și termice în cogenerare va fi diminuată începând cu data de 01.04.2019, potrivit noilor regelementari.

Ca urmare, ANRE va veni cu un act normativ prin care va reglementa inclusiv modalitatea de regularizare a contribuției anuale percepută de la titularii de licență menționați anterior, prin facturarea diferenței dintre valoarea contribuției calculată inițial (2% din cifra de afaceri) și valoarea contribuției calculată potrivit acestei noi reglementări.

Guvernul a decis ca CE Oltenia, CE Hunedoara și producătorii de energie în cogenerare sa fie exceptați de la plata contribuției de 2% pe CA pentru ANRE.

Reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu ANRE, susține Consiliul Concurenţei, într-un răspuns transmis către Ministerul Energiei, scrie Agerpres. Ministrul Energiei, Anton Anton, a precizat că are avizul Consiliului Concurenţei pentru această decizie!

Cititi mai multe pe: https://www.investenergy.ro/noua-forma-a-oug-114-publicata-de-ministerul-finantelor-va-fi-aprobata-maine-de-guvern-ce-oltenia-ce-hunedoara-si-producatorii-de-energie-in-cogenerare-exceptati-de-la-plata-contributiei-de-2-pe/


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *