ANRE modifică regulile privind piețele centralizate de gaze naturale

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE modifică regulile privind piețele centralizate de gaze naturale

Autoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE modifică regulile privind piețele centralizate de gaze naturale.

Un proiect de Ordin privind modificarea și completarea Regulilor generale privind piețele centralizate de gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 105/2018, este in consultare publică pană pe 20 aprilie.

Ca noutate, este introdusa opţiunea de a fi ofertate şi tranzacţionate, pe pieţele centralizate de gaze naturale, cantităţi de gaze naturale al căror preţ să fie exprimat şi în euro/kWh sau euro/MWh. Scopul este stimularea activităţii de tranzacţionare a gazelor naturale din import pe termen mediu şi lung, în condiţiile în care preţul de achiziţie de la furnizorii externi se bazează pe o referinţă externă pieţei din România (ex. TTF, cotaţii Platt’s), variabilă lunar/ trimestrial şi este exprimat în valută, potrivit ANRE.

Aceeaşi opţiune a fost introdusă şi pe pieţele produselor standardizate pe termen scurt, dată fiind necesitatea echilibrării portofoliilor de consum ale participantilor la aceste pieţe, se specifica in nota de fundamentare a proiectului de ordin ANRE.

Totodata, se elimina obligativitatea de a supune avizării ANRE convențiile de participare la piețele centralizate de gaze naturale, precum și a procedurilor specifice, insa vor fi supuse consultării publice.

Regulamentele proprii de organizare și funcționare ale operatorilor pieței de gaze naturale vor fi, în continuare, aprobate de către ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *