ANRE, noutăți pentru distribuitorii de energie: Racordarea obligatorie și gratuită a consumatorilor casnici se va face suplimentar de planurile anuale de investiții

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport ANRE, noutăți pentru distribuitorii de energie: Racordarea obligatorie și gratuită a consumatorilor casnici se va face suplimentar de planurile anuale de investiții
  • Proiect de Ordin ANRE – în dezbatere publică 10 zile

Operatorii de distribuție a energiei electrice au obligația de a asigura finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final casnic/noncasnic, în conformitate cu prevederile Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare. Termenul de realizare a racordării gratuite și obligatorii este de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire.

ANRE propune –  printr-un nou proiect de ordin – ca lucrările de racordare să fie realizate suplimentar față de planurile anuale de investiții ale operatorilor de distribuție concesionari, deja aprobate.

Un proiect de Ordin ANRE pentru modificarea Procedurii privind fundamentarea și criteriile de aprobare a planurilor de investiții ale operatorului de transport și de sistem și ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 204/2019 este supus dezbaterii publice timp de 10 zile.

Operațiunile de racordare în masă necesită timp, resurse financiare și umane, fapt ce ar afecta investițiile curente ale operatorilor. Există o limitare fizică a numărului de lucrări care pot fi realizate de către un distribuitor de energie electrică sau de gaze naturale, care ține si de resurse umane. În plus, extinderile de rețele comportă și alte lucrări din partea distribuitorilor, ce presupun costuri suplimentare de partea operatorilor, fapt ce va conduce la o creștere a tarifului de distribuție. Este foarte important, în acest context, să existe un echilibru, care să fie construit transparent, între a asigura acesul la rețea la un număr mai mare de clienți, de a face mentenanță și de a investi în digitalizare, susțin specialiști în domeniul energetic, citați de InvesTenergy.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “ANRE, noutăți pentru distribuitorii de energie: Racordarea obligatorie și gratuită a consumatorilor casnici se va face suplimentar de planurile anuale de investiții”

  1. Consider ca nu este corect pentru ca pana la sfarsitul sem. I al anului 2020 fiecare si-a platit racordarea la operatorul de distributie, iar din semestrul al II-lea, de ce un consumator casnic sau non-casnic sa fie alimentat de operator din banii pe care ii incaseaza in tariful de distributie ? Tariful de distributie este platit si de cei racordati inainte, nu doar de cei care urmeaza sa fie racordati. Tariful de distributie nu este diferentiat, din cate cunosc.
    De ce persoanele fizice prin tariful de distributie, indirect, trebuie sa sustina racordarea societatilor comerciale ?
    Legea energiei … ar trebui sa fie reanalizata integral si corectata.
    Sunt investitii ale unor societati industriale care au fost amanate tocmai ca sa nu plateasca tariful de racordare pana intra in vigoare Ord.183/2020. Cine are interesul ? Sigur nu un amarat de consumator casnic. Tariful de distributie marit din cauza acestui ordin va conduce iar la cresterea pretului energiei electrice la consumator.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *