ANRE: Nu se mai justifică un regulament de funcționare a pieței intrazilnice cu aplicare națională

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE: Nu se mai justifică un regulament de funcționare a pieței intrazilnice cu aplicare națională

Din luna noiembrie, piața intrazilnică va funcționa conform regulilor stabilite prin cooperarea operatorilor de piață și a OTS-urilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Polonia, România, Slovenia și Ungaria în cadrul proiectului LIP 15 – Local Implementation Project.

În aceste condiții, ANRE consideră că nu se mai justifică existența unui regulament de funcționare a pieței intrazilnice cu aplicare națională care să urmărească întocmai regulile stabilite în documentele cu aplicabilitate europeană. Pot să apară inadvertențe sau chiar contradicții dacă la modificarea oricăreia din regulile cu aplicabilitate europeană nu se va realiza concomitent și schimbarea prevederilor regulamentului național, suțin reprezentanții Autorității.

Ca urmare, ANRE a elaborat un Ordin privind abrogarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţei intrazilnice de energie electrică aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 73/2013. OPCOM trebuie să includă în procedurile sale regulile de organizare și funcționare stabilite la nivel european până la data de 19 noiembrie când intră în vigoare proiectul LIP15.

Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2015/1222 al Comisiei din 24 iulie 2015 de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor (referit în continuare drept Regulamentul CACM), a început elaborarea și aprobarea de către toate autoritățile de reglementare și ACER a documentelor subsecvente acestuia, care să permită cuplarea unică prin preț a piețelor pentru ziua următoare și prin corelare prin tranzacționare continuă a piețelor intrazilnice, precizează ANRE. Până acum au fost aprobate 10 documente relevante pentru cuplarea piețelor intrazilnice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *