ANRE reduce tarifele de transport și sistem practicate de Transelectrica. Se pregătește eliminarea tarifelor zonale

Publicat pe Categorii Energie, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ ANRE reduce tarifele de transport și sistem practicate de Transelectrica. Se pregătește eliminarea tarifelor zonale

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit noi tarife de transport şi de sistem, mai mici, practicate de Transelectrica  începând cu 1 iulie 2016, potrivit unui proiect de ordin al Autorității.

Noul tarif mediu pentru serviciul de transport va fi de 18,70 lei MWh, redus cu 10,8 % faţă de tariful actual.  Tariful stabilit pentru serviciile de sistem va fi de 12,88 lei/MWh, reducerea fiind de peste 6,3%.

transelectrica

Într-o notă a ANRE se apreciză că aplicarea noilor tarife va avea următorul impact estimat asupra pieței de energie electrică: reducerea tarifului mediu de transport cu circa 10,8%, reducerea tarifului pentru serviciul de sistem cu 6,3%, menținerea prețului reglementat actual al energiei electrice reactive.

Reprezentanții ANRE explică că această evoluție a tarifelor a rezultat ca urmare a creșterii consumului de energie electrică în anii 2014 și 2015, inclusiv a exportului, a reducerii prețului de achiziție a energiei electrice necesare pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în rețeaua electrică de transport față de prețul prognozat, a reducerii costurilor de operare și mentenanță, a scăderii prețurilor de furnizare a STS achiziționate în sistem concurențial, precum și ca rezultat al reducerii semnificative a inflației realizate în anii 2015 și 2016 față de prognozele anterioare ale Comisiei Naționale de Prognoză, utilizate la proiectarea tarifelor.

Impactul global al aplicării de la 1 iulie a noilor tarife propuse spre aprobare va fi acela de reducere cu circa 3 lei/MWh (respectiv cu 9%) a tarifelor cu serviciile de transport și de sistem, care are însă o influență nesemnificativă asupra prețurilor energiei la clienții finali.

În ce privește tarifele zonale, ANRE propune aplicarea unei noi etape de reducere a componentelor de introducere a energiei electrice în rețele, astfel încât, la fel ca în alte țări europene, cota de recuperare  a venitului reglementat al serviciului de transport al energiei din tarifele zonale aferente serviciului de transport pentru introducerea energiei electrice în rețea (TG) să se situeze la 5% cu recuperarea costurilor marginale pe termen scurt. Potrivit reprezentanților ANRE, această etapă conduce la aplicarea unor tarife zonale TG mai mici, dar și mai puțin diferite între ele ca valoare și, similar, a unor tarife zonale aferente serviciului de transport pentru extargerea de energie electrică din rețea (TL) mai puțin diferite între ele ca valoare.

ANRE invită participanții la piața de energie să transmită punctul de vedere privind uniformizarea zonală a tarifului de transport. În funcție de rezultatele acestui sondaj de opinie, ANRE susține că va elimina tarifele zonale, având în vedere că diferențierea zonală a tarifelor TG de introducere, aplicate la energia injectată în rețele, a fost deja diminuată semnificativ prin aplicarea prevederilor recomandării ACER din aprilie 2014 privind orientările referitoare la tarifele de transport plătite de producătorii de energie electrică.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *