Reguli noi privind emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţele

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Reguli noi privind emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţele

ANRE a modificat metodologia privind emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea cu scopul evitarii apariţiei cazurilor în care se construiesc locuinţe individuale amplasate la distanţe mari faţă de reţelele electrice de distribuţie, pentru racordarea cărora este necesară extinderea reţelelor electrice, a căror realizare este ineficientă economic pentru operatorul de reţea.

distributie

În aceste cazuri, proprietarii imobilelor s-ar afla într-o situaţie extrem de dificilă având în vedere necesitatea asigurării alimentării cu energie electrică a locuinţelor. Astfel, pentru situaţia în care obiectivul pentru care se solicită emiterea avizului de amplasament este o locuinţă individuală pentru racordarea căreia s-a cerut o putere mai mică de 30 kVA, dacă nu există reţea electrică de joasă tensiune la o distanţă mai mică de 100 m şi nici nu sunt îndeplinite condiţiile preliminare pentru realizarea acesteia, ca răspuns la cererea de emitere a avizului de amplasament, operatorul de distribuţie concesionar transmite solicitantului, o scrisoare prin care îl informează că nu poate fi emis avizul de amplasament deoarece nici în anul în curs şi nici în anul următor nu sunt condiţii pentru racordarea locuinţei la reţeaua electrică de distribuţie, se precizeaza intr-un comunicat transmis de ANRE. Fac excepţie situaţiile în care solicitantul avizului de amplasament pentru construirea locuinţei prezintă o declaraţie conform căreia soluţia de alimentare cu energie electrică a viitoarei locuinţe nu implică racordarea la reţeaua electrică de distribuţie publică de joasă tensiune; documentul în cauză constituie anexă la avizul de amplasament.

Scrisoarea menţionată anterior trebuie să conţină informaţii detaliate privind condiţiile de realizare şi finanţare a reţelei electrice de distribuţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor electrice de distribuţie, prevăzute de actele normative în vigoare.

Comitetul de reglementare al Autorității  Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, a aprobat, în şedinţa din 22 iunie 2016, Metodologia pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea.

Aceasta stabileşte etapele şi procedurile necesare pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea, inclusiv pentru încheierea contractului pentru eliberarea amplasamentului şi/sau pentru realizarea condiţiilor de coexistenţă şi pentru realizarea lucrărilor de eliberare a amplasamentului/realizarea condiţiilor de coexistenţă între obiectivul propus şi reţelele electrice.

Reprezentantii ANRE sustin că modificările şi completările aduse prevederilor Metodologiei în vigoare vor avea un impact pozitiv asupra activităţii de emitere a avizelor de amplasament prin evitarea pozițiilor inflexibile din partea operatorilor de rețea și a birocrației prin explicitarea etapelor şi acţiunilor operatorului de reţea.

Proiectele de infrastructură transeuropeană de transport sunt investiţii publice de importanţă strategică pentru România, care asigură conectivitatea cu coridoarele de transport europene şi creşterea mobilităţii populaţiei şi a mărfurilor, influenţând în mod direct relaţiile economice şi dezvoltarea mediului de afaceri la nivel naţional. Completările din cadrul Metodologiei referitoare la emiterea avizelor de amplasament favorabile condiţionate pentru proiecte de infrastructură de transport transeuropeană au ca efect evitarea întârzierilor în implementarea acestor proiecte, cu impact favorabil în asigurarea accelerării realizării interconectării dintre reţeaua de transport de interes naţional/regional cu cea europeană, se precizează în comunicatul transmis de Autoritate.

O altă modificare faţă de prevederile Metodologiei în vigoare se referă la situaţia în care are loc mutarea pe noile amplasamente a instalaţiilor operatorului de reţea. În acest sens, s-a modificat modalitatea de suportare a contravalorii indemnizaţiilor şi despăgubirilor stabilite în convenţia având ca obiect exercitarea de către operatorul de reţea a drepturilor de uz şi servitute asupra terenurilor afectate de  instalaţiile electrice, convenţie pe care operatorul de reţea o încheie cu titularul dreptului de proprietate privată asupra terenurilor afectate de  instalaţiile electrice. Contravaloarea indemnizaţiilor şi despăgubirilor stabilite în această convenţie încheiată în condiţiile şi cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 135/2011 pentru aprobarea regulilor procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a drepturilor de uz şi servitute asupra proprietăţilor private afectate de capacităţile energetice, a convenţiei-cadru, precum şi a regulilor procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora, se suportă de operatorul de reţea.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *