ANRE solicită participanților la piața de echilibrare și părților responsabile cu echilibrarea să testeze aplicațiile informatice pentru aplicarea intervalului de decontare de 15 minute. Mai au 10 zile la dispoziție!

Publicat pe Categorii Actual, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal ANRE solicită participanților la piața de echilibrare și părților responsabile cu echilibrarea să testeze aplicațiile informatice pentru aplicarea intervalului de decontare de 15 minute. Mai au 10 zile la dispoziție!
  • Transelectrica insistă să se introducă zilnic cât mai multe date pentru a obține rezultate cât mai concludente la testări

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei solicită participanților înregistrați la piața de echilibrare, respectiv părților responsabile cu echilibrarea să participe la activitatea de testare a aplicațiilor informatice destinate aplicării intervalului de decontare de 15 minute, în perioada 20–30 ianuarie 2021.

De asemenea, Transelectrica a anunțat participanții la piața la piața de echilibrare și PRE-uri că se testează noul sistemul informatic al Pieței de Echilibrare, insistând la aceștia să introducă zilnic cât mai multe date pentru a obține rezultate cât mai concludente la testări.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/anunt-transelectrica-se-testeaza-noul-sistemul-informatic-al-pietei-de-echilibrare-pentru-asigurarea-conditiilor-de-decontare-la-un-interval-de-15-minute-compania-insista-la-participantii-la-piata-e/

Conform Ordinul președintelui ANRE nr. 230/16.12.2020, data de la care se aplică intervalul de decontare de 15 minute în România este 1 februarie 2021. La cererea operatorilor din energie, ANRE a decis să amâne decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie cu o lună și să nu se aplice cu data de 1 ianuarie, cum era prevăzut inițial. Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică prevede că începând din anul 2021 intervalul de decontare a dezechilibrelor este de 15 minute.

În vederea aplicării noului interval de decontare, operatorul de transport și de sistem CNTEE Transelectrica SA și OPCOM SA au dezvoltat în mod coordonat aplicațiile informatice prin intermediul cărora se va realiza decontarea începând cu data de 1 februarie 2021, potrivit ANRE.

Pentru o tranziție cât mai ușoară către noul mod de lucru și pentru familiarizarea cu funcționalitățile dezvoltate în modulele Piață de Echilibrare, Schimburi Bloc, Schimburi Transfrontaliere, Servicii tehnologice de Sistem, Tranzacționare PZU, Confirmări de Tranzacții etc, dar și în vederea adaptării și optimizării aplicațiilor informatice suport, este necesară testarea modulelor mai sus menționate în perioada 20–30 ianuarie 2021, precizează ANRE.

Calea de acces în mediul de testare este https://markets-test.transelectrica.ro. Datele de acces în platforma de testare, sau alte informații despre această acțiune, pot fi solicitate la adresa de email: ope@transelectrica.ro


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *